windows-10-21h1-19043.782

Microsoft Windows-10-X

Windows tesztelés

2021.JAN.26 / frissítve: ---:

Microsoft Windows-10-X

Már kipróbálható az új generációs Windows 10X. Részletes leírás a Windows 10X Build 20279.1002 Hyper-V futtatásához. A Windows 10X végleges verziója mindjárt itt van, és sokan szeretnék személyesen megismerkedni a Microsoft új operációs rendszerével, amely a Windows Core OS projekt alapján épült fel.


Bevezető

Természetesen tavaly tavasszal a cég kiadott egy Windows 10X emulátort, de nem mindenki tudta futtatni, többek között az AMD processzorok beágyazott virtualizációjának támogatásának hiánya miatt. Most a Microsoft a Windows Update szolgáltatásban közzétette a fe_release_10x ágból a 20279.1002 számú Windows 10X belső összeállítását, amelyet ’’szétszórt” CAB fájlokból töltöttek le, majd VHDX virtuális lemezzé alakítottak hozzáértő tesztelők, azért, hogy a Hyper-V- ben (Windows Virtuális gépben), kipróbálás céljából futtatható legyen.

Teljes verziószám: 10.0.20279.1002.fe_release_10x.201214-1532.

Ha a számítógépen szeretnénk kipróbálni a Windows 10X rendszert, használjuk ezt a részletes utasítást a rendszer Hyper-V rendszerben történő indításához.

Igaz, a módszer csak a Windows 10 Pro és az Enterprise rendszeren fog működni, mivel a Home kiadásból hiányzik a Hyper-V virtuális gép telepítésének lehetősége.


A Hyper-V telepítése:

1.) Először ellenőrizzük, hogy telepítve van-e a Windows 10 Pro vagy az Enterprise. Nyomjuk meg a Windows -Logo + R billentyűkombinációt egyszerre a billentyűzeten, majd írjuk be a megjelent Futtatás ablakába a winver parancsot majd nyomjuk meg az Enter billentyűt az indításhoz. A megjelent Windows – névjegy ablakában a Verzió bejegyzés mellett található az aktuális verzió szám.

aktuális Windows verzió ablaka

2.) Nyissuk meg a Windows szolgáltatásainak be- vagy kikapcsolása ablakot. A következő módon:

Nyomjuk meg a Windows -Logo + R billentyűkombinációt egyszerre a billentyűzeten, majd írjuk be a megjelent Futtatás ablakába a optionalfeatures parancsot, majd nyomjuk meg az Enter billentyűt az indításhoz.

írjuk be a Futtatásba az optionalfeatures parancsot

3.) A megnyíló ablakban jelöljük be a "Hyper-V" jelölőnégyzetet (görgessünk lejjebb az ablakban), majd kattintsunk az "OK" gombra.

jelöljük be a Hyper-V jelölőnégyzetet

4.) Várjuk meg, amíg a változások érvénybe lépnek. Türelem 2-3 másodperc. Végül egy új ablakban felkér, hogy indítsuk újra az operációs rendszert. Kattintsunk az OK gombra. A rendszer újraindulása után jelentkezzünk be a Windowsba ha szükséges és folytassuk a műveletet az alábbiak szerint:


Hozzunk létre egy Windows 10X virtuális gépet:

5.) Először töltsük le a már kész Windows 10X rendszert is tartalmazó VHDX fájlt erről a linkről, amit egy orosz Albacore nevű felhasználó készített, 2.15 GB). Az oldal orosz nyelvű, azonban regisztráció után azonnal belép az oldalra és automatikusan elkezdődik a letöltés. Ha mégsem, akkor kattintsunk az alábbi képen látható fájlra.

Windows 10 X- 10.0.20279.1002.fe_release_10x.201214-1532 letöltés »»

jelöljük be a Hyper-V jelölőnégyzetet

6.) Bontsuk ki (tömörítsük ki pl: 7zip programmal) a VHDX fájlt az archívumból a merevlemez bármely szabad mappájába (legjobb az Asztalon készíteni egy mappát (ebben a példában: Win10-X néven, vagy más néven).

7-zip letöltés »»

tömörítsük ki a 7zip programmal

7.) Nyissuk meg a Hyper-V kezelőt. Kezdjük el begépelni a Tálcán, baloldalt található keresőbe a Hyper-V parancsot (az alsó képen bejelöltem hová kell beírni). Általában első 2-3 betű begépelése után már megjelenik a Hyper-V a keresőbe, csak rá kell kattintani és elindul ha a fenti 3-ik lépés szerint elvégeztük a szolgáltatás engedélyezését (ha még nincs engedélyezve a Hyper-V, keresőben sem jelenik meg, ezért ebben az esetben lépjünk vissza a 2 és 3-ik lépésig és engedélyezzük).

A Hyper-V kezelő ablak megjelenése után, a jobb oldali sávban kattintsunk a "Kapcsolódás kiszolgálóhoz" linkre.

Nyissuk meg a Hyper-V kezelőt

8.) Az újabb megjelent jobb oldali menü sávban kattintsunk az "Új" menügombra, majd a megjelent újabb menüpontok kis ablakában kattintsunk a "Virtuális gép..." gombra.

kattintsunk a Virtuális gép gombra

9.) A megnyíló Virtuális gép varázsló ablakában az "Alapismeretek" oldalt átléphetjük, ezért kattintsunk alul a "Tovább" gombra és a "Név és hely megadása" ablakban írjunk be egy tetszőleges nevet, pl. Windows 10X és kattintsunk a "Tovább" gombra.

kattintsunk a Tovább gombra

10.) Megjelent a "Generáció beállítása" ablak. Legjobb választás a "2. generáció" lehetőség, majd kattintsunk a „Tovább” gombra.

11.) "A memória hozzárendelése" ablakba adjuk meg a RAM mennyiségét a virtuális gép számára. Javasolt 4096 MB (4 GB), de ha ez nem lehetséges, akkor legkevesebb 1024 MB (2 GB) rendelhető hozzá. Kattintsunk a Tovább gombra.

12.) Megjelent a "Hálózatkezelés beállítása" funkció. NAGYON FONTOS!: A Windows 10X nem támogatja a helyi fiókok létrehozását, ezért internetkapcsolatra van szükség. Ezt csak akkor érhetjük el ha a kis lefelé mutató nyílra kattintunk, és a legördülő lehetőségek közül a „Default Switch” (Alapértelmezett kapcsoló) opcióra váltunk. Ha nem ez van bejelölve, leáll a telepítő!!!

kattintsunk a Tovább gombra

Fontos

13.) A következő lépésben a "Virtuális merevlemez csatlakoztatása" ablakban válasszuk a "Meglévő virtuális merevlemez használata" opciót, és adjuk meg a "Flash.vhdx" nevű VHDX fájlt amit az internetről töltöttünk le az 5. lépésben és amit kicsomagoltunk az Asztalon (vagy más helyen) levő mappába. Végül kattintsunk a Tovább és Befejezés gombokra.

kattintsunk a Tovább gombra

14.) A Hyper-V Manager ablakban, bal oldalon, kattintsunk a létrehozott virtuális gépre, majd kattintsunk a jobb oldalon található Beállítások gombra. Nyissuk meg a "Processzor" részt, és ha lehetséges adjunk meg 4 magot a "Virtuális processzorok száma" mezőben. Ha ez nem lehetséges, akkor megpróbálhatunk megadni 2 magot.

kattintsunk a Tovább gombra

15.) Végül a befejezéshez kattintsunk az „Alkalmaz” majd az OK gombra. Kattintsunk a jobb oldali menüben található „Csatlakozás” gombra, a Windows 10X telepítéséhez.

Kattintsunk a Csatlakozás gombra

16.) A megjelenő ablakban kattintsunk az "Indítás" gombra. Telepítés közben megadhatjuk a Magyar nyelvet is, csak görgessünk fel vagy le az ablakban. Közben PIN-kódot is be kell írni.

Figyelmeztetés: Ne a saját Microsoft fiókunkat jelentkezzünk be, mert a számítógépen futó rendszert zavarni fogja, és hiba estén nem tudjuk javítani. A Windows 10X tesztelésére regisztráljunk új fiókot!

kattintsunk a Indítás gombra

17.) Várjuk meg az operációs rendszer betöltését (lasúúúúúúúúúúúúúúú). Türelem. A folyamat nem gyors, 5-10 percet vehet igénybe, és egyes esetekben talán még tovább is. Ha nem jelenik meg hiba a képernyőn, ne aggódjunk. Várjunk türelemmel.

Végül, ha kész a telepítés megjelenik az első ablak (talán kicsit furcsa). Nagyon szokni kell.

megjelent a windows 10 x asztal

A rendszer megfelelő működéséhez a "Windows Drivers" (vagy DHCU) modell szerint létrehozott illesztőprogramokra van szükség, amelyek nem minden eszközre elérhetők.

Végül:

Ha a képernyő felbontása nem megfelelő, futtassuk a Windows PowerShell-t mint rendszergazda és írjuk be a következő parancsot:

Figyelem: Ez a Windows program csak próba, nem hivatalos verzió, ezért ha nem szükséges ne változtassunk a felbontáson!

Set-VMVideo -VMName "Windows 10X" -ResolutionType Single-HorizontalResolution 1920 -VerticalResolution 1080

A fenti parancssorban a -VMName megfelelője a virtuális gép neve (ebben a példában: Win10-X), amelyet a 6. lépésben adtunk meg, azt kell beírni.

A paraméterek -HorizontalResolution (függőleges) és - VerticalResolution (vízszintes), a pixelek számát jelzik. A példa a felbontást 1920 × 1080-ra állítja.

Ne feledjük: A folyamat meglehetősen bonyolult, és az összes műveletet csak saját felelősségre és kockázatra hajtható végre.

Elérhetőség: https://www.facebook.com/regensite/ »»

VÉGE

Windows gyorsítás

A műveletek után azonnal érezni a gép gyorsulását és teljesítmény növelését.

Gyorsítás »»
Windows telepítés

Egyszerűbb egy friss OS-t beállítani, mint egy régi, rosszul működő Windows rendszert foltozni.

Tiszta telepítés »»
Háttérképek

Xp, Vista, Win7, 8, 8.1, 10, Android, Linux, HD háttérképek. Ingyen.

HD képek »»
Ingyenes websablon

Üzleti célra is ingyenes, minden képernyőhöz igazodó websablonok.

Új design »»
Melyik licenc

Három Windows 10 licenc típus létezik: kiskereskedelmi, OEM és volumenes.

Licenc »»
Rufus

Program a rendszerek ISO állományának pendrivera írásához.

Rufus »»
Dual Boot

A Windows-t telepíthetjük a Win8.1, Win8, Win7, XP mellé.

Több rendszer »»
USB Jelszó

Jelszó-visszaállító lemez létrehozása Windows 10.

Elfelejtett jelszó »»
Csökkentett Mód

A Biztonságos mód egy speciális Windows indítási mód.

Safe Mode »»
UEFI mód

Ha nincs átkonvertálva a merevlemez, az MBR partíciót törölni kell.

GPT partíció »»
E-mail értesítő

Windows automatikus e-mail értesítő, levélkezelő.

Windows Posta »»
Honlap Licenc

Weboldalak szövegét, tippek, leírások, képeket készítette "webmaster" a Creative Commons Nevezd meg! – Ne változtasd! 2.5 Magyarország Licenc alatt. Teljes licenc: Creative Commons. Másolni, terjeszteni, tipp-leírásokat sajátként feltüntetni csak engedéllyel és backlink elhelyezésével lehet.

websablonokresponsive image

Figyelem: Némelyik írás régebbi. Csak saját felelősségre alkalmazható.