Új, előzetes Windows 11 frissítés:

»» regen.hu / 2024.MÁR.22. 07:22. Windows 11 hírek | Új zárolási képernyő kártyák:

24H2-es verzió

2024.MÁR.22. Windows 11 hírek | Zárolási képernyő:

KB5035942 Windows 11 Insider RP Build 22621.3371 (22H2) és 22631.3371 (23H2) - március 21.

Csak Windows Insiders (bennfentesek) számára. Ha még nem jelennek meg az előzetes frissítések, kattintsunk a tálcán a kék színű Windows-Logo gombra (Start menü), majd a GÉPHÁZ ikonra (kis fogaskerék ikon), ezután a baloldali menüben, legalul található Windows Update linkre, és a következő ablakban megtalálható a Windows Insider Program link. Kattintsunk rá és kövessük az utasításokat. Regisztrálás után elérhetővé válnak mindig az előzetes, legújabb frissítések, javító foltok.

A frissítés egy fő fejlesztést tartalmaz, amely további tartalmat, kártyát ad hozzá a zárolási képernyőhöz. Az időjárás mellett sport-, forgalmi és pénzügyi tartalmak is megjelennek. Frissítés után a funkció bekapcsolásához lépjünk a Start menübe (kék Windows-Logo a tálcán) > Gépház (kis fogaskerék ikon) > Személyre szabás (bal oldalon) > Zárolási képernyő (középen) menüpontba.

Figyelem: Ez a funkció nem minden felhasználó számára érhető el, mert fokozatosan kerül bevezetésre (pár napon belül mindenkihez elér).

Ezek a zárolási képernyő kártyák a Windows rendszerhez érkeznek és nincs mód arra, hogy kiválasszuk, hogy a 4 kártya közül melyiket szeretnénk látni a zárolási képernyőn (mind vagy egyik sem). A mostani előzetes frissítések a végleges, soron következő április második frissítési kedden (Windows 11 2631.3371 KB5035942) verzióban jelennek meg. Ha nem szükséges, várjunk még áprilisig, a hivatalos megjelenéséig.

zárolási képernyő kártyák

Néhány új frissítés::

Új! Ez a frissítés bekapcsolja az Autopilot 2.0 funkciót.

Új! Ez a frissítés a vállalati Windows Hello alkalmazást érinti.

Új! Ez a frissítés javítja a Távoli asztali munkamenetet.

Néhány régebbi hiba javítás (a sok közül):

A frissítés a Beállítások alkalmazást érintő hibát javítja. Nem válaszol, amikor Bluetooth-eszközök eltávolítására használja.

A frissítés a Jegyzettömböt érintő problémát szünteti meg.

A frissítés egy olyan problémát javít, amely egyes vezeték nélküli fejhallgatókat érint (2023 áprilisától vagy újabb).

VÉGE


Sürgős hp-bios frissítés:

»» regen.hu / 2024.MÁR.21. 07:22. Windows 11 hírek | Rendszerindítás előtti DMA-védelem:

24H2-es verzió

2024.MÁR.21. Windows 11 hírek | HP eszköz hírek:

A HP BIOS Rendszerindítás előtti DMA-védelem (angolul: Pre-boot DMA Protection), egy fontos védelmi mechanizmus a Windows kernelben, amelynek sebezhetőségét nem régen észlelték. A támadók rosszindulatú kódokkal fertőzhetik meg a számítógépet, még a rendszer indulása előtt, ezáltal saját kódok futtatását tehetik lehetővé.

A HP egyes eszközökhöz már elérhetővé tette a BIOS-frissítéseket, míg mások még fejlesztés alatt állnak.

A CVE-2023-5410, CVSS 7.1 néven ismert, "magas" kockázati szintű biztonsági rés lehetővé teheti a támadók számára, hogy engedély nélkül módosítsák a beállításokat, és így teljes hozzáférést kapjanak az érintett rendszerekhez. A frissítések célja a kernel DMA-védelmének megkerülése.

← Bővebb leírás...

Az elsődleges BIOS teendő:

Előzetes intézkedésként ajánlott a "HP Sure Start BIOS Setting Protection" beállítás használata az illetéktelen módosítás megakadályozása érdekében.

Manuális ellenőrzés:

A BIOS eléréséhez a Windows rendszerben indítsuk újra a gépet (vagy kapcsoljuk be), majd azonnal, még az indulás előtt, folyamatosan tartsuk lenyomva az F2 gombot a billentyűzeten, amíg meg nem jelenik a Beállítások menü (ez a használt eszköz gyártójától függ: lehet az ESC, F10 vagy DEL gomb). Ha más billentyűzet megnyomására jelenik meg a BIOS, induláskor a képernyő alján a legtöbb gyártó megadja, melyik billentyűzet a helyes.

Ha sikerült a BIOS-ba belépni, keressük meg a HP Sure Start vagy HP Sure Start BIOS Setting Protection beállítást és győződjünk meg, hogy be van kapcsolva. Ha nincs, állítsuk át "Enabled" állapotba (Disabled állapotról).

Önjavító képesség: Ha a BIOS megsérül, a HP Sure Start automatikusan visszaállítja azt egy ismert eredeti állapotba, mikor még jól működött. Ez az öngyógyító folyamat biztosítja a rendszer stabilitását és biztonságát.

Automatikus ellenőrzés:

A HP gyártó weboldalán található egy segédprogram, amely ellenőrzi és tájékoztat az elérhető frissítésekről. Ha ez a segédprogram, a HP Support Assistant szoftver telepítve van a rendszeren, használhatjuk a frissítések keresésére és telepítésére.

← Letöltés HP Support Assistant szoftver...

Frissítés kiadásának ellenőrzése:

Mivel a biztonsági rés a "súlyos" kategóriába sorolható, a kockázat csökkentése érdekében rendkívül fontos, hogy a felhasználók azonnal végrehajtsák a BIOS-frissítéseket, amint elérhetővé válnak az eszközükhöz.

Nyissuk meg a HP gyártó weboldalát, és a készülékünk típusának ikonjára kattintva, a következő ablakban, használjuk a "Termék beazonosítása", kék színű linket, ahol adjuk meg a további kért adatokat, amelyeket általában a laptop vagy számítógép alján található matricán láthatunk. A kék színű link alatt megadhatjuk azonnal az adatokat, ha ismerjük ezeket.

← HP BIOS frissítés ellenőrzés...

Ha az adott kézsülékhez BIOS frissítés érhető el, járjunk el a weboldalon leírtak szerint annak telepítéséhez, vagy használjuk a gyártó weboldalán elérhető HP Support Assistant szoftvert.

VÉGE


A 24H2 követelményei nem kerülhetők meg:

»» regen.hu / 2024.MÁR.04. 10:05. Windows 11 hírek | Új 24H2-es verzió hírek:

24H2-es verzió

2024.MÁR.04. Windows 11 hírek | 24H2-es verzió:

A 24H2-es verzióban blokkolja és szigorú új kompatibilitási követelményeket vezet be a Microsoft, hogy megakadályozza az operációs rendszer telepítését és frissítését a nem támogatott processzorokon. Ezt a szabályt nem lehet megkerülni, és olyan processzorokat érintenek, amelyek már legalább tíz évesek (amelyek nem támogatják az SSE4.2-eseket).

Akkor mi a teendő?

A régebbi számítógépek, laptopok csak a Windows 11 23H2-es verzióját futtathatják, és azokat is csak a TPM2.0 biztonsági rendszer megkerülésével, azonban a 23H2 verzió támogatása 2025 októberében megszűnik. Alternatív megoldásként használhatjuk a régi Windows 10 rendszert vagy Linux-ot, vagy használhatjuk a 23H2-es verziót továbbra is saját kockázatunkra, biztonsági frissítések nélkül.

VÉGE


Új Biztonságos Indítás adatbázis érkezik:

»» regen.hu / 2024.FEB.22. 10:05. Windows 11 hírek | Secure Boot hírek:

Secure Boot Bios

2024.FEB.22. Windows 11 hírek | Secure Boot:

A Microsoft először 2011-ben, a Windows 8-ban vezette be a Secure Boot kulcsait, hogy az akkor már modernebb számítógépek hibátlanul induljanak. Ezeket a tanúsítványokat 15 évre tervezték és 2026-ban lejárnak.

Hogyan tudható, mikor cserélik?

Ellenőrző útvonal: START menü/Gépház/Windows Update/Speciális beállítások/Választható frissítések, azaz a tálcán a START menüben, a Windows-Logo gombra kattintva, majd a Gépház fogaskerék ikonra, az új ablakban pedig baloldalon, alul, a Windows Update, az újabb ablakban a Speciális beállítások link alatt a Választható frissítések közt találjuk, ha az eszközünkre elérhetővé válik az opcionális frissítés.

Secure Boot adatbázis-frissítés:

2024. február 13-tól a frissítések szakaszosan jelennek meg az új (DB) és Key Exchange Key (KEK) tanúsítványok beiktatásával. Ezeket a BIOS-ban lehet ellenőrizni az új verzióra frissítés után a Secure Boot beállításaiban.

Mi az a Secure Boot?

Biztonsági szabvány, amelyet a PC-iparág tagjai fejlesztettek ki annak biztosítására, hogy az eszköz csak az eredeti hardvergyártó (OEM) által megbízható szoftvereket használjon.

A Secure Boot (tanúsítvány), segíti az összetevők, például a rendszerbetöltők, illesztőprogramok, firmware és különféle alkalmazások hitelességének és érvényességének kezelését. Az UEFI (Unified Extensible Firmware Interface) frissített tanúsítványainak használata által, a számítógép indítása biztonságosabb lesz a jövőben.

A Secure Boot a nem biztonságos modulokat tartalmazó visszavonási tanúsítvány lista, ezért nevezik biztonságos rendszerindítási tiltott aláírási adatbázisnak (pl.: olyan illesztőprogram telepítéseket akadályoz meg, amelyeket valahonnan, harmadik féltől szereztük be).

Threads hírek

VÉGE


Új közösségi oldal Magyarországon is: a "Threads":

»» regen.hu / 2023.DEC.15. 09:27. Windows 11 hírek | Threads hírek:

Threads hírek

2023. DEC. 15. Windows 11 hírek | Threads hírek:

Csütörtök 12 órától (2023. 12. 14) Magyarországon is élesben működik a Meta legújabb közösségi oldala, a Threads (idáig próbaüzemként csak a tengerentúliak használhatták, ahol már több mint 100 millió a felhasználók száma).

Az Instagram adatai importálásával vagy egyszerű regisztrációval is használható.

Az új platformot az X riválisának szánta Mark Zuckerberg médiabirodalma, a Meta. Használathoz kattints a "Folytatás Instagrammal" linkre a registrációhoz, majd hozz létre egy fiókot a következő ablakban.

← "Threads"

VÉGE


A Windows 11 24H2 és a Windows 12 2024-ben várható?

»» regen.hu / 2023.DEC.04. 10:40. Windows 11 hírek | Windows 12 hírek:

Windows 12 hírek

2023. DEC. 04. Windows 11 hírek | Windows 12 hírek:

A héten fedezték fel a Windows 11 24H2-es verziójának első említését, a Windows 11 következő funkciófrissítését, amelyet egy Windows-rajongó ← "Xeno" Twitter oldalán fedeztek fel, és az a véleménye, hogy a Microsoft a Windows 12 rendszert 2024-ben tervezi kiadni és a tajvani Commercial Times (CTEE) jelentése is azt állítja, hogy a Microsoft 2024 júniusáig kiadja a Windows 12-t. A jelentés szerint a Windows 12 nagy hangsúlyt fektet az AI-ra, és az AI PC-k ugyanabban az évben jelennek meg.

A Microsoft egyelőre nem jelentette be nyilvánosan, de a vállalaton belül (és kívül) több forrás jelezte, hogy 2024-ben jön a Windows-frissítés, aminek neve Windows 12 (a Microsoft meglepetésként más nevet választhat).

Mi lesz a Windows 11 sorsa?

Ha a Windows 12-t, a Windows 11 következő funkciófrissítésévé teszi a Microsoft, akkor továbbra is támogathatja a Windows 11-et a jövőben, amikor 2024-ben megjelenik a Windows dedikált új verziója, a Windows 12.

A Windows 11 23H2 verziójának kiadása 2 év frissítést garantál az otthoni felhasználók számára és 2025 októberében ér véget.

Nem lenne nagy húzás (már láttunk hasonlót a Windows verziók esetében), hogy a Microsoft 2024 második felében kiadja a Windows 11 24H2-es verzióját, a Windows 12-t pedig körülbelül ugyanabban az időben. A Microsoft vállalatnál ez jelentheti egy új RTM verzió kiadását vagy akár csak egy előnézeti verziót is.

VÉGE


Két év hiján 40 éves a Windows!

»» regen.hu / 2023.DEC.01. 08:27. Két év hiján 40 éves a Windows:

Két év hiján 40 éves a Windows

2023. DEC. 01. Két év hiján 40 éves a Windows:

Pontosan 1985-ben váltotta le a DOS (Disc Operating System) lemezorientált rendszert az ablakos, azaz a Windows, amely közel négy évtizede életünk mindennapjaiban jelen van, átalakítva azt, ahogyan dolgozunk, játszunk és kapcsolatot tartunk fenn. Az 1985-ben elindított, Windows 1.0-tól kezdve a legújabb verziókig, folyamatos újítások és javítások által szinte minden eszközre elérhető.

A Windows összes verziója:

1.) – Windows 1.0 – 1985

2.) – Windows 2.0 – 1987

3.) – Windows 3.0 – 1990

4.) – Windows 3.1 – 1992

5.) – Windows 95 – 1995

6.) – Windows 98 – 1998

7.) – Windows 2000 – 2000

8.) – Windows ME (millenniumi kiadás) – 2000

9.) – Windows XP – 2001

10.) – Windows Vista – 2006

11.) – Windows 7 – 2009

12.) – Windows 8 – 2012

13.) – Windows 8.1 – 2013

14.) – Windows 10 – 2015

15.) – Windows 11 – 2021

forrás: ← https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Microsoft_Windows_versions

VÉGE


Windows 11 kiadási információk:

»» regen.hu / 2023.NOV.29 08:20 Windows 11 jelenlegi verziói:

Windows 11 kiadási információk

2023. NOV. 29. Windows 11 jelenlegi verziói:

A Windows operációs rendszerek új verziói éves szolgáltatásfrissítési gyakorisággal, és általában funkciófrissítésekkel a naptári év második felében jelennek meg.

Havi rendszerességgel biztonsági frissítéseket kap minden hónap második keddjén. Ezek a kiadások kumulatívak, és tartalmazzák az összes korábbi frissítést az eszközök védelmének és termelékenységének megőrzése érdekében.

A Windows 11 verziója:

1.) – Legújabb: 23H2 (verzió szám: 22631). Megjelenés dátuma: 2023-10-31.

Támogatás vége:

– Otthoni: (Home, Pro, Pro Education és Pro for Workstations): 2025-11-11.

– Vállalati: (Enterprise, Education, IoT Enterprise és Enterprise): 2026-11-10.

– – – – – – – –

2.) – Előző: 22H2 (verzió szám: 22621). Megjelenés dátuma: 2022-09-20.

Támogatás vége:

– Otthoni: (Home, Pro, Pro Education és Pro for Workstations): 2023-11-14.

– Vállalati: (Enterprise, Education, IoT Enterprise és Enterprise): 2024-10-08.

– – – – – – – –

3.) – Első kiadás: 21H2 (verzió szám: 22000). Megjelenés dátuma: 2021-10-04.

Támogatás vége:

– Otthoni és Vállalati: 2024-10-08.

VÉGE


Az új Bing OpenAi keresőmotor:

»» regen.hu / 2023.ÁPR.27 09:30 Microsoft Bing

Windows 10

2023. ÁPR. 27. Az OpenAI mesterséges intelligencia már az új Bing keresőben!

A Microsoftnál komolyan veszik a mesterséges intelligencia iránti elkötelezettséget, és már a kezdeti időszakban is hatékonyan használható, mivel az OpenAI-val (mesterséges intelligencia) együttműködve dolgoznak és a Microsoft saját Bing keresőjébe építve szeretnék használatba adni a felhasználóknak.

Már évek óta használható a Bing kereső, azonban a Microsoft mérnökei az OpenAI megjelenésével, szeretné beépíteni a jelenlegi Windows rendszerbe, illetve a jövőben teljeskörűen használatba adni a felhasználóknak, mint a Windows fejlesztés teljesértékü funkciójaként, így az OpenAI programot nem kell külön telepíteni a számítógépre, online a Bing keresőbe azonnal elérhetővé válik.

Feltételek:

– A számítógépre az Edge böngészőt kell telepíteni, azonban ha Windows 11 rendszert használunk az már a Windows telepítésekor automatikusan települ a rendszerrel.

– Be kell jelentkezni egy meglévő Microsoft fiókba (vagy regisztrálni kell).

– Ezután elkezdhetjük használni a Bing böngészőben az AI mesterséges intelligenciát.

Fogjunk bele:

1.) – Nyissuk meg az EDGE böngészőt (más böngésző nem jó).

2.) – A keresőmezőbe írjuk be a Bing Ai parancsot majd nyomjuk meg az enter billentyűt.

3.) – A jobb oldali sávban megjelenik a "Csevegés megkezdése" gomb.

4.) – Kattintsunk a gombra a kezdéshez.

az új bing openAi

5.) – A megjelent ablakba jelentkezzünk be a Microsoft fiókunkba (vagy regisztráljunk).

bing-microsoft-fiok

6.) – Végül használatba vehetjük az AI szolgáltatást.

Mit kérdezhetünk, vagy tehetünk?

Bármilyen témában kérdezhetünk, azonban relevánsabb választ kapunk ha megfontolt, pontos kérdéseket teszünk fel, vagy megkérhetjük, hogy rajzoljon valamit, amihez saját magunk elképzelése szerinti parancsot adhatunk (pl. rajzolj kádat az erkélyre, benne egy rózsaszínű elefánttal).

Mi az a Bing Image Creator és hogyan használhatom?

Ha kreatív módban vagyunk a csevegésben, megkérhetjük a Binget, hogy hozzon létre egy teljesen új képet számunkra, csak a saját szavunkat használva. Csak mondjuk azt, hogy „hozzon létre egy képet” vagy „rajzoljon egy képet”, és fejezzük ki pontosan azt, amit akarunk. Az Image Creator akkor működik jobban, ha bő leíró jellegű utasítást adunk, ezért adjunk hozzá részleteket, például helyszíneket vagy akár művészi stílusokat, például „digitális művészet” vagy „fotorealisztikus”.

Egy példa: ahelyett, hogy azt írnánk be, hogy „hozzon létre egy képet egy lényről; – próbáljuk beírni azt, hogy „hozzon létre egy képet egy narancssárga panda maciról, aki napszemüveget visel a tengerparton, digitális művészet”.

A lehetőségek tárháza végtelen. Csak a kreativitás szab határt!

forrás: https://www.bing.com/

VÉGE


KB4023057 – Microsoft Update Health Tools:

»» regen.hu / 2023.ÁPR.21 12:20 Update Health Tools

Windows 10

2023. ÁPR. 21. "Update Health Tools for Windows 11":

A frissítés első kiadása Windows 10 rendszerre készült 2021 május 27-én, azonban a jelenlegi frissítést már Windows 11 rendszerre is elérhetővé tette a Microsoft cég. A közelmúltban kiadott "Update Health Tools for Windows 11" és Windows 10 célja a Windows Update folyamat működésének javítása. A Microsoft Update Health Tools szükséges a biztonsági frissítések Microsoft Intune és Microsoft Graph segítségével történő gyorsításához.

Ennek a frissítésnek automatikusan települnie kell, ha az eszköz csatlakozik a Windows Updates szolgáltatáshoz, és lehetővé teszi az automatikus frissítéseket.

Ha NEM települ automatikusan:

Ha mégsem települne automatikusan és jelenleg nincs telepítve a KB4023057 frissítés a számítógépre, akkor próbáljunk meg elindítani egy újabb Windows Update vizsgálatot, vagy manuálisan is letölthető és telepíthető az Update Health Tools alkalmazás a Microsoft letöltőközpontjából.

Ellenőrzés:

Keressük meg a telepítőfájlokat ezen a helyen: (C:\Program Files\Microsoft Update Health Tools). Ha találunk ilyen bejegyzést (mappát), akkor nincs további teendőnk.

Update Health Tools letöltés

Manuális letöltés és telepítés:

Ha nem találjuk a (C:\Program Files\Microsoft Update Health Tools) mappát, a Microsoft hivatalos oldaláról letölthetjük a piros színű "Download" gombra kattintva (angol nyelvű), és egy egér kattintással telepíthetjük.

Letöltés: Microsoft Update Health Tools letöltése...

Update Health Tools letöltése

Megjegyzés:

A Windows 10 20H2, 21H1, 21H2 verziói és a Windows 11 21H2 és 22H2 verzióinak összes támogatott buildje szükségessé teszi ezt a frissítést.

VÉGE


Az "AI", azaz a ChatGPT Desktop letöltése:

»» regen.hu / 2023.MÁR.21 12:20 A.I.ChatGPT Desktop

Windows 10

2023. MÁR. 21. A.I.ChatGPT Desktop:

Tudod, mi az a ChatGPT? Tudod, hogyan töltheted le és telepítheted a készülékedre? Ez a bejegyzés bemutatja, hol tölthető le a ChatGPT Windows rendszerre, majd telepítés után használhatod ennek a hatékony eszköznek néhány funkcióját is.

Mi az a ChatGPT?:

Teljes neve -Chat Generative Pre-trained Transformer-. Ez egy AI chatbot, amelyet az OpenAI cég folyamatosan fejleszt 2022. november óta.

A ChatGPT főbb jellemzői:

A chatbot alapvető jellemzője, hogy utánozza az emberi hangot. Ha valaki egy saját hangfájlt feltöltött az internetre (Facebook, YouTube stb.), azt a chatbot felkutatja és felajánlja a saját hangszerkesztéshez, amely lecseréli saját hangunkat a találati listában szereplőre.

Ezen felül képes számítógépes programokat írni, zenét, meséket és bármit lehet vele komponálni. Válaszol a tesztkérdésekre, verseket és dalszövegeket ír ha kell. Szimulálhat egy teljes csevegőszobát vagy egy ATM-et és úgy működik, mint egy mesterséges intelligencia robot.

Nem érhető el a világ minden országában, ami itt ellenőrizhető...

Hol tölthető le a ChatGPT?

A ChatGPT telepítője biztonságosan a github.com-ról tölthető le, amelyet maga a Microsoft cég üzemeltet és ellenőrzi az oldalra feltöltött tartalmak biztonságos állapotát.

Kattintsunk erre a linkre: ChatGPT letöltése...

ChatGPT Desktop letöltés

Az oldalon több platformra is elérhető verzió található (Linux, mcOS stb.). Válasszuk a Windows rendszere telepíthető verziót, vagy kattintsunk az alábbi linkre a direkt letöltéshez, azonban újabb verzió megjelenése esetén előfordulhat, hogy a direkt letöltés nem működik. Ha változik a link, itt is módosításra kerül (lehetőleg).

Direkt letöltés...

Kattintsunk a linkre: ChatGPT direkt letöltése...

A ChatGPT Online használata:

Ha nem szeretnénk letölteni és telepíteni az asztali alkalmazást a számítógépre, választhatjuk az online használatát. Nem kell letölteni semmilyen telepítő programot, csak az online oldalon kell regisztrálni, vagy be kell jelentkezni a regisztrált fiókkal.

Az online felületen válasszuk a Bejelentkezés gombot vagy a Regisztráció felületet.

ChatGPT online használata

Kattintsunk a linkre: ChatGPT online használata...

A tapasztalat azt mutatja, hogy a Microsoft Edge böngésző és a ChatGPT viszonylag jobban együttműködnek mint más böngészők. Jobb választás a ChatGPT online elérése a Microsoft Edge használatával.

VÉGE


Azt hitték, szeretteik kérnek segítséget. AI átverés volt:

»» regen.hu / 2023.MÁR.07 12:20 A.I.artificial intelligence

Windows 10

2022. MÁR. 07. A.I. mesterséges intelligencia:

A csalók mesterséges intelligenciát használnak, hogy bajba jutott családtagoknak tűnjenek. Az emberek bedölnek neki, és rengeteg pénzt veszítenek.

Egy amerikai példa:

"A férfi hangja, aki Amerikában élő Ruth Cardot hívta, úgy hangzott, mintha az unokája, Brandon hangja lett volna. Így amikor a hang azt mondta, hogy börtönben van, pénz és mobiltelefon nélkül, és készpénzre van szüksége az óvadékhoz, Card minden tőle telhetőt megtett, hogy segítsen."

Card (73) és férje, Greg Grace (75) a saskatchewani reginai bankjukhoz siettek, és 3000 kanadai dollárt (amerikai pénznemben 2207 dollárt) vettek fel, ami a napi maximum.

Ez volt a szerencséjük.

Egy másik bankfiókba siettek még több pénzért. Azonban a bankigazgató behívta őket az irodájába, mivel egy másik ügyfél is hasonló érvekkel akart nagyobb összeget felvenni, mivel ő is hasonló hívást kapott. Itt tudta meg Card és férje, hogy az unoka hangjára kísértetiesen hasonlító hangot meghamisították. A telefonáló férfi valószínűleg nem az unokájuk volt.

Ekkor jöttek rá, hogy becsapták őket mondta Card a The Washington Postnak adott interjújában.
– Meg voltunk győződve arról, hogy Brandonnal beszélünk - mondták.

Ahogy az Egyesült Államokban a személyi adatokkal való visszaélésekkel kapcsolatos csalások nőnek, Card megpróbáltatásai aggasztó tendenciát jeleznek. A technológia megkönnyíti és olcsóbbá teszi a „rossz színészek” számára a hangutánzást, meggyőzve az embereket (gyakran az időseket), hogy szeretteik bajban vannak. A Szövetségi Kereskedelmi Bizottság adatai szerint 2022-ben a szélhámos csalás volt a második legnépszerűbb Amerikában, több mint 36 000 bejelentés érkezett arról, hogy olyan embereket csaltak meg, akik barátoknak és családtagoknak adtak ki magukat.

A mesterséges intelligencia fejlődése (AI) egy ijesztő új fejlemény, amely néhány mondatból álló hangmintával lemásolja a hangot, majd a mesterséges intelligencia által működtetett olcsó online eszközökkel képes bármely személy hang másolatává alakítani. Ezt a lehetőséget használják ki a csalók.

Bár a csalásoknak sokféle formája van, lényegében ugyanúgy működnek: a csaló megbízhat valakit, akár gyereket, szeretőt vagy barátot, hogy adja ki magát a kiszemelt személy hozzátartozójának, aki az áldozatot ráveszi, hogy küldjön neki pénzt, mert bajba került.

A mesterségesen előállított hangtechnológia még ennél is meggyőzőbbé teszi a csalást, mivel a hozzátartozójához a megtévesztésig hasonlító hangon szólal meg.

Hogyan működik?

Ez a mesterséges intelligencia (A.I. - Artificial Intelligence) közelmúltbeli növekedésének rossz hatása, amely olyan szoftvert támogat, amely szövegeket, képeket vagy hangokat hoz létre a betáplált adatok alapján. A matematika és a számítási teljesítmény fejlődése javította az ilyen szoftverek betanítási mechanizmusait, és cégek flottáját késztette arra, hogy olyan chatbotokat, képalkotókat és hangalkotókat adjanak ki, amelyek élethűnek tűnhetnek.

Az AI hanggeneráló szoftver elemzi a betáplált személy hangját, beleértve az életkort, a nemet és az akcentust, és a hangok hatalmas adatbázisában megkeresi a hasonló hangokat, és társítja a mintákat.

Az adatok alapján képes létrehozni a személy egyedi hangját, és ehhez csak egy rövid hangmintára van szükség, amelyet olyan helyekről vett át az A.I, mint a YouTube, podcastok, reklámok, TikTok, Instagram vagy Facebook videók.

Mi lehet a megoldás a csalás elkerülésére?

Először is állandó éberségre lehet szükség, ebben a pénzéhes világban. Ha egy szeretett személy azt mondja, hogy pénzre van szüksége, és ráadásul cáfolhatatlanul felismerjük a hangját, tegyük tartásba, várakozásba a hívást, és próbáljuk meg külön, vagy más telefonról felhívni a családtagot.

NEM KÜLDÜNK AZONNAL PÉNZT SENKINEK.

A csalók felkutatása „különösen nehéz” lehet, mert előfordulhat, hogy a világ más pontján található telefont használnak, ami megnehezíti annak hely megállapítását.

Kezdetleges megoldás lehetne, ha a bíróságok felelősségre vonhatnák az AI-cégeket, ha az általuk gyártott termékkel kárt okoznak. A jogászok, a Legfelsőbb Bíróság, és a bírók februárban kijelentették, hogy a közösségi hálózatokat a perektől megóvó jogi védelem miatt előfordulhat, hogy a felelősségre vonás nem vonatkozik a mesterséges intelligencia által létrehozott munkákra.

forrás: ← The Washington Post

VÉGE


KB5022609: Dinamikus frissítés:

»» regen.hu / 2023.JAN.31 15:40 Windows 11-22H2

Windows 11 21H2

KB5022609: Dinamikus frissítés beállítása Windows 11 22H2-es verziójához:

KB5022609: Kompatibilitási frissítés a Windows 11, 22H2 verzió telepítéséhez és helyreállításához: 2023. január 26.

Ajánlott telepíteni minden számítógépre.

A Microsoft 2023. január 26-án bejelentette, hogy megkezdi a régi Windows 21H2 verziót a Windows 11 22H2 verzióra frissítését az összes jogosult 21H2 eszközön, ezzel minden régebbi verzió frissül a legújabb verzióra automatikusan, függetlenül, hogy a jelenlegi Windows verzió felhasználója régebbi verziót használ, amelyet nem frissített (soha) rendszeresen. Ez meglepő újítás, mivel a Windows 11 21H2 támogatásának vége kilenc hónap múlva véget ér. A Microsoft azonban úgy véli, hogy az újabb verzióra való áttérés biztonságosabb felhasználói számítógép használathoz vezet.

LETÖLTÉS & TELEPÍTÉS:

HA NEM KOMPATIBILIS A SZÁMÍTÓGÉP:

FIGYELEM: Ha nem kompatibilis a számítógép a szigorú biztonsági követelmények miatt (azaz nem rendelkezik TPM2.0 és Secure Boot funkciókkal), azonban ezek megkerülésével lett telepítve a 21H2 Windows 11 rendszer, előfordulhat, hogy csak manuálisan tölthető le és fokozott figyelemmel telepíthető a frissítés (KB5022609). Ajánlott frissítés előtt minden adatot menteni egy másik partícióra, vagy külső USB meghajtóra (pendrive vagy flashdrive). Bővebb információ...

HA KOMPATIBILIS A SZÁMÍTÓGÉP:

A 2023. január 26 bejelentés után, a vállalat szinte azonnal megkedte a speciális kompatibilitási frissítés (KB5022609) bevezetését a Windows 11 22H2 rendszerű eszközökhöz. A Microsoft mérnökei szerint ez a frissítés javítani fogja a 2022-es szolgáltatásfrissítés telepítését és helyreállítását, és minden Windows 11 22H2 verzióra vonatkozik. Ez a frissítés továbbfejleszti a Windows helyreállítási szolgáltatást a Windows 11 22H2-es verziójához.

AUTOMATIKUSAN:

START-MENÜ / GÉPHÁZ (kis fogaskerék ikon) / WINDOWS UPDATE ikon.

MANUÁLISAN:

Manuálisan letölthető a Microsoft Update Catalog webhelyéről. Minden előzetes információ nélkül, a kompatibilitási frissítések általában időről időre megjelennek, hogy bizonyos felhasználói élményt javítsanak a Windows 11 telepítése és/vagy helyreállítása terén. Microsoft Update Catalog...

Ez a frissítés a korábban kiadott KB5021041 frissítés helyébe lép.

VÉGE


KB5022370: Dinamikus frissítés:

»» regen.hu / 2023.JAN.31 15:40 Windows 11-21H2

cserélhető meghajtó

KB5022370: A Microsoft fejleszti a Windows 11 22H2 kompatibilitását, amely javítja a Windows 11 telepítési folyamatát, általában akkor, amikor új szolgáltatásfrissítés indul, például a Windows 11 2022 frissítése. A vállalat elkezdi minden felhasználóhoz eljuttatni minél rövidebb időn belül:

Ajánlott telepíteni minden számítógépre.

Ez a frissítés továbbfejleszti a bináris fájlok beállítását, illetve azokat a fájlokat, amelyeket a Telepítő a Windows 11 21H2-es verziójának funkciófrissítéseihez használ, olvasható a Microsoft hivatalos weboldalán, és a Windows 11 telepítési folyamatának javítását szolgálja.

Némely felhasználó jelezte, hogy némely alkalmazás összeomlott a frissítés telepítése után, a számítógép alaphelyzetbe állítása során, így lehetséges, hogy a felhasználók egy ideig találkoznak ezzel a problémával. A vállalat elismerte, hogy tud a problémáról és azon dolgoznak, hogy ezt kijavítsák, de nem adott tájékoztatást, hogy mikor javítja az összeomlást okozó problémát. A Microsoft a közelmúltban kiadta a KB5022370 dinamikus frissítést, amely javítja az operációs rendszer beállítását és helyreállítását a Windows 11 21H2 eszközökön.

LETÖLTÉS & TELEPÍTÉS:

HA NEM KOMPATIBILIS A SZÁMÍTÓGÉP:

FIGYELEM: Ha nem kompatibilis a számítógép a szigorú biztonsági követelmények miatt (azaz nem rendelkezik TPM2.0 és Secure Boot funkciókkal), azonban ezek megkerülésével lett telepítve a 21H2 Windows 11 rendszer, előfordulhat, hogy csak manuálisan tölthető le és fokozott figyelemmel telepíthető a frissítés. Ajánlott frissítés előtt minden adatot menteni egy másik partícióra, vagy külső USB meghajtóra (pendrive vagy flashdrive). Bővebb információ...

MANUÁLISAN:

Ha nem kompatibilis a számítógép, manuálisan letölthető a Microsoft Update Catalog webhelyéről. Microsoft Update Catalog...

HA KOMPATIBILIS A SZÁMÍTÓGÉP:

AUTOMATIKUSAN:

START-MENÜ / GÉPHÁZ (kis fogaskerék ikon) / WINDOWS UPDATE ikon.

MANUÁLISAN:

Manuálisan letölthető a Microsoft Update Catalog webhelyéről. Minden előzetes információ nélkül, a kompatibilitási frissítések általában időről időre megjelennek, hogy bizonyos felhasználói élményt javítsanak a Windows telepítése és/vagy helyreállítása terén. Microsoft Update Catalog...

VÉGE


Windows 10, 21H1, 2022. DEC. 13. frissítési támogatás vége:

»» regen.hu / 2021.DEC.13 08:00 Windows 10

Windows 10

Windows 10, 21H1 verzió 2022. DEC. 13. frissítési támogatás vége:

A Windows 10 21H1-es verziója 2022. december 13-án véget ér. Ezen a napon érkezik az utolsó frissítés. Ez a Windows 10 21H1-es verziójának 2021 májusában megjelent összes kiadására vonatkozik:

Megszünt kiadások:

1.) – Windows 10 Enterprise, 21H1 verzió.

2.) – Windows 10 Enterprise több munkamenet, 21H1 verzió.

3.) – Windows 10 Education, 21H1 verzió.

4.) – Windows 10 IoT Enterprise, 21H1 verzió.

5.) – Windows 10 Home, 21H1 verzió.

6.) – Windows 10 Pro, 21H1 verzió.

7.) – Windows 10 Pro Education, 21H1 verzió.

8.) – Windows 10 Pro munkaállomásokhoz, 21H1 verzió.

Ezek a kiadások 2022. december 13-a után már nem kapnak biztonsági frissítéseket. Azok az ügyfelek, akik ezen időpont után lépnek kapcsolatba a Microsoft ügyfélszolgálatával, frissítsék eszközüket a Windows 10 vagy a Windows 11 legújabb verziójára, hogy továbbra is támogatottak maradjanak.

A frissítések megszüntetésével kapcsolatban további információt kaphatunk az alábbi linken: Windows életciklussal kapcsolatos GYIK...

VÉGE


FRISSÍTÉS az ÚJ Windows 11 21H2 (22621.512) rendszerre:

»» regen.hu / 2022.SZEPT.21 19:19 Windows 11

Windows 11 SE

Windows 11 KB5017321 frissítés (rendszer build /22621.512

(2022.szeptember.20) Elérhető a Windows 11 2022-es, KB5017321 frissítése (Operációs rendszer build /22621.512). A Microsoft blogbejegyzése szerint ez a frissítés megkönnyíti és biztonságosabbá teszi a számítógépeket, növeli a termelékenységet, növeli a biztonságot és még sok minden mást.

1.) – FRISSÍTÉS AUTOMATIKUSAN:

Ha az eszköz (számítógép, laptop) automatikus frissítések fogadására van beállítva, egyszerűen kattintsunk a tálcán a WINDOWS-LOGO > BEÁLLÍTÁSOK (azaz GÉPHÁZ kis fogaskerék ikon) > WINDOWS UPDATE > Frissítések keresése gombra. Ha az automatikus frissítés szolgáltatás valami oknál fogva nem kínálja fel letöltésre a Gépház ablakban, van más módja is a Windows 11 frissítés letöltésére (pl.: Microsoft Update katalógus (összesítő frissítés), frissítési asszisztens, médiakészítő eszköz vagy a kész Windows 11 x64 ISO).

2.) – FRISSÍTÉS MANUÁLISAN:

A KB5017321 jelű frissítés (operációs rendszer: 22621.512-es build) manuálisan is letölthető a Microsoft Update katalógusból. KB5017321 letöltés... Vagy innen azonnal (direkt) letölthető a 64 bites frissítés... (223,6 MB).

3.) – ALTERNATÍV MEGOLDÁSOK:

Alternatív megoldásként letölthetjük a Windows 11 ISO-t, vagy frissíthetünk ingyenesen az alábbi Microsoft segédprogramokkal:

A.) "Windows 11 telepítési segéd" (Microsoft Update Assistant) program.

B.) Media Creation Tool segédprogram.

A.) – "Windows 11 telepítési segéd":

A Windows 11 telepítésének legegyszerűbb módja jelenleg a "Windows 11 telepítési segéd" (Windows 11 Installation Assistant) alkalmazás. Megjegyzés: Töltsük le a PC HEALTH CHECK alkalmazást, és ellenőrizzük, hogy a készülék kompatibilis-e az új Windows 11 frissítésre. A Windows 11 Update Assistant frissítési segéd csak akkor fog futni, ha a számítógép rendelkezik ezzel az alkalmazással. Direkt letöltés Pc health check...

1.) – Látogassunk el a Windows 11 letöltési oldalára a Microsoft webhelyén, vagy töltsük le közvetlenül innen...

2.) – Telepítsük a Windows 11 telepítési segédet a számítógépre, majd indítsuk el a Windows 11 Telepítési asszisztenst a számítógépen és kövessük a képernyőn megjelenő utasításokat.

3.) – WINDOWS 10 FRISSÍTÉSE WINDOWS 11-RE:

Megjegyzés: Töltsük le a PC HEALTH CHECK alkalmazást, és ellenőrizzük, hogy a készülék kompatibilis-e az új Windows 11 frissítésre. A Windows 11 Update Assistant frissítési segéd csak akkor fog futni, ha a számítógép rendelkezik ezzel az alkalmazással. Erre a célra új telepítési adathordozót kell létrehozni, ezért töltsük le a Windows 11 Médiakészítő eszközt: Direkt letöltés Pc health check...

1. lépés: Csatlakoztassunk egy nagyobb méretű USB pendrive vagy flashdrive meghajtót valamelyik szabad USB portba, amely elegendő hellyel rendelkezik az Windows 11 telepítő fájljainak létrehozásához (én 16 GB-os flashdrive-ot szoktam használni erre a célra).

2. lépés: Látogassunk el a Windows 11 letöltési oldalára a Microsoft webhelyén.

3. lépés: Töltsük le a "Windows 11 Médiakészítő eszközt". Vagy innen: direkt letöltés "mediacreationtool"...

4. lépés: Indítsuk el a számítógépen a segédprogramot és kövessük az utasításokat. Ha kész, indítsuk újra a gépet és futtassuk a Windows 11 telepítését ha azonnal telepíteni akarjuk.

FIGYELEM: Készítsünk adatmentést egy külső USB-re vagy más partícióra, mert a rendszerpartíción (rendszer lemezen általában C:\ meghajtó) minden adat törlésre kerül ha az új telepítést választjuk.

WINDOWS 11 22H2 ISO LETÖLTÉS

1.) – Letöltés a Microsoft weboldaláról. A Windows 11 22H2 ISO közvetlenül letölthető a Microsoft webhelyéről, ahol kiválaszthatjuk a nyelvet és egyéb lehetőséget. Letöltés a Microsoft webhelyéről...

Microsoft-Win-11

Alternatív megoldásként más webhely is használható az ISO-k letöltésére. Ezek a webhelyek biztonságosak, mert a legtöbbjük a Microsoft adattárából szerzi be az ISO fájlokat.

2.) – Letöltés a Techbench webhelyről. Ezen az oldalon minden letöltési hivatkozás közvetlenül a Microsoft-kiszolgálóról származik. A típus alatt válasszuk a képen látható opciókat a Magyar Windows 11 64 bites ISO letöltéséhez, amelyből a RUFUS.EXE remek kis programmal azonnal telepíthető rendszert készíthetünk, akár olyant, ami megkerülve a TPM és egyéb követelményeket is kikerüli. Letöltés a Techbench webhelyéről...

adGuard-Win-11

TPM MEGKERÜLÉSE:

A Microsoft szigorú követelményeinek nem megfelelő régebbi számítógépekre is telepíthető, megkerülve az összes rendszerkövetelményt, például a TPM-et és a biztonságos rendszerindítást, azonban ehhez az eljáráshoz új ISO állományt kell létrehozni, amit könnyedén elvégezhetünk a RUFUS.EXE programmal. A leírást itt találjuk...

VÉGE


Windows 11 vízjel letiltása:

»» regen.hu / 2022.FEB.24 19:19 Windows 11

Windows 11 SE

Rendszerkövetelmény meg nem felelés miatti vízjel letiltása:

A Microsoft Windows 11 rendszer fejlesztői (a jelenlegi béta verziókban) már vízjelet helyez el az asztal jobb alsó sarkában, azokon a számítógépeken, amelyeken nem támogatott hardvereken fut az operációs rendszer. Szerencsére a Windows 11 rendszerleíró adatbázisa lehetőséget ad a vízjel letiltására az asztalon.

Mit tehetünk:

Ha idővel bosszantó a vízjel jelenléte tegyük a következőt: Nyomjuk meg a Windows -Logo + R gombokat a billentyűzeten, majd a megnyíló Futtatás ablak kereső mezőbe írjuk be a regedit parancsot majd nyomjunk meg az Enter gombot. A megjelent regisztrációs adatbázisban keressük meg és nyissuk meg az alábbi kulcsot:

HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\UnsupportedHardwareNotificationCache

Kattintsunk duplán az SV2 kulcs nevére, és módosítsuk az értékét 0 -ra. Ha az SV2 kulcs hiányzik, kattintsunk a jobb gombbal bárhol (a jobboldali ablakrészben) és a felbukkanó egérmenüben válasszuk az "Új" -> "DWORD (32 bites) érték" lehetőséget. Adjuk meg az SV2 nevet, és állítsuk a kulcsot 0 -ra. Indítsa újra a számítógépet.

Végül:

Ha bonyolultnak tűnik, itt egy kész adatbázis Disable-Watermark-Win-11.zip fájl. Kattintsunk az egér jobb oldali gombjával a letöltött fájlra, és a megjelent egérmenüben válasszuk a kibontás ide linket (lehet akár az asztalra is kibontani), majd ha rákérdez, hogy valóban hozzá akarjuk adni a bejegyzést az adatbázishoz, kattintsunk az Igen gombra. Kész. Újraindítás után a vízjel már nem jelenik meg az asztal jobb alsó sarkában.

VÉGE


Fertőzött cserélhető meghajtók (pendrive, USB):

»» regen.hu / 2021.NOV.15 11:10 Windows 11

cserélhető meghajtó

Több dolgot is tehetünk az ilyen jellegű fertőzések elkerülése érdekében:

Számos vírus, féreg, kártékony program terjedhet cserélhető meghajtón (például pendrive / flashdrive) vagy külső merevlemezek fertőzésével. A kártevő a fertőzött meghajtó számítógéphez csatlakoztatásakor automatikusan települ. Időnként előfordul, hogy a támadók szándékosan hagynak fertőzött USB-eszközöket sokak által használt helyeken, azt remélve, hogy valaki megtalálja és csatlakoztatja a számítógépéhez.

Mit tehetünk:

Első sorban, a legfontosabb, hogy legyünk nagyon óvatosak minden olyan USB-eszközzel kapcsolatban, ami nem sajátunk. Ha találunk látszólag elveszett vagy kidobott USB-eszközt, tartózkodjunk attól, hogy olyan számítógéphez csatlakoztassuk, amelyen fontos adatokat tárolunk.

Gyors Tipp: Ezt hívják "USB-drop-támadásnak".

Második sorban, ha nem csatlakoztatjuk az eszközt, nem fertőződhet meg a számítógép. Ha találtunk egy USB-meghajtót, amely látszólag elveszett, vizsgáljuk meg alaposan, és ha van használaton kívüli régi számítógép (vagy ismerősnek van ilyen) csatlakoztassuk arra, azonban mindenképp szüntessük meg az internet kapcsolatot.

Harmadik sorban, ha ismeretlen cserélhető eszközt csatlakoztatunk a számítógéphez, mindenképpen futtassunk rajta egy biztonsági ellenőrzést azonnal a beépített Windows Defender alkalmazással, vagy ha más vírusirtó programot használunk végezzünk biztonsági ellenőrzést azzal.

Végül:

Ha nem akarunk bonyodalmat, hagyjuk figyelmen kívül a talált USB meghajtót. Ha titkos, milliókat érő adatokat tárolna, nem heverne a lábunk (szemünk előtt).

VÉGE


Villámgyors Windows 11 SE készül:

»» regen.hu / 2021.NOV.12 15:40 Windows 11

Windows 11 SE

A Microsoft a Windows 11 SE verzióján dolgozik, amelyet az olcsó Surface Laptop SE gépekre optimizál

A Microsoft bejelentette az új Windows 11 SE operációs rendszert, és a Surface Laptop SE-t, amelynek kiskereskedelmi ára 249 dollár lesz (alig 93 000 Ft.), amely az oktatási piacot célozza meg. Ez a rendszer tökéletes lesz a középiskolások számára, mivel nagyon egyszerű.

Jellemzők:

– A Surface Laptop SE a legolcsóbb laptop a Surface sorozatban.

– A Windows 11 ezen kiadása nem fogja tartalmazni a Microsoft Store-t. Widget panel sem lesz a rendszerben.

– A Windows 11 SE felhőközpontú. A rendszer minden fájlt automatikusan a OneDrive-ra ment, azonban ezeket a fájlokat a rendszer a számítógépen is elmenti, így internetkapcsolat nélkül is elérhető.

– Intel Celeron N4020 vagy N4120 kétmagos processzorral, 4 GB vagy 8 GB RAM-mal, 64 GB vagy 128 GB eMMC tárhellyel.

– Alacsony, 1366×768 felbontású és 16:9 képarányú kijelzővel rendelkezik.

– A kijelző, akkumulátor, billentyűzet, alaplap és egyéb alkatrészek könnyen cserélhetők.

– Microsoft Edge, Office és egyéb Microsoft szolgáltatások használatára optimalizálva.

Az első Windows 11 SE készülékek még idén megjelennek. Különösen az Acer, az Asus, a Dell, a Dynabook, a Fujitsu, a HP, a JK-IP, a Lenovo és a Positivo opcióira kell számítanunk.

A készülék kiváló karbantarthatósággal rendelkezik, így a kijelző, akkumulátor, billentyűzet, alaplap és egyéb alkatrészek könnyen cserélhetők.

Siker vagy kudarc?

– N4120 kétmagos processzor, 8 GB RAM, kevesebb mint 100 ezerért és hivatalos Windows-al!

– Nem rossz. Azonban fogalmam sincs, mit lehet csinálni egy 11"-os kijelzőn?

– Igaz, mit lehet csinálni a 6"-os telefonnal? Azt is sokan használják.

– Sok mindenre jó lesz, de nem kemény munkára.

– Az oktatásban valóban hasznos a kis helyigénye és könnyebb hordozhatósága miatt.

VÉGE


A Windows 11 22000.194:

»» regen.hu / 2021.SZEPT.25 10:47 Windows 11

Windows 11 22000.194 -es verzió

A Windows 11 22000.194 -es verziója már elérhető a bennfentesek számára a Release Preview csatornán:

Első lehetőség:

Első lehetőség a Windows 10 leváltására, Windows 11-re frissítésre: Ha valaki most Windows 11 -re szeretne frissíteni a Windows 10 rendszerről, regisztrálhat a Windows Insider programba (bennfentes, tesztelőként).

A Release Preview csatorna itt érhető el:

START MENÜ (Windows -Logo a tálcán) / GÉPHÁZ (Beállítások) / FRISSÍTÉS & BIZTONSÁG / WINDOWS INSIDER PROGRAM (bal alsó menü)/KEZDÉS gomb / (itt válasszuk a Release Preview csatornát), majd töltsük le az Windows 11 ISO -t. A Microsoft a napokban bejelentette, hogy a Windows 11 22000.194 verziója most a Release Preview csatorna jogosult felhasználói rendelkezésére áll, így az operációs rendszer egy lépéssel közelebb került az október 5 -i megjelenéshez. A várakozásoknak megfelelően nem minden, a Release Preview buildeket futtató felhasználó kapja meg a frissítést, mivel az operációs rendszert csak azok telepíthetik, akik támogatott hardverekkel felépített számítógépet használnak. Csakúgy, mint a főbb funkciófrissítések, a kiadás opcionális frissítésként is elérhető lesz, mielőtt az összes jogosult felhasználó számára elérhetővé válik.

Második lehetőség:

Második lehetőség a (Dual boot), azaz Windows 11 telepítése Windows 10 mellé: Dual boot ... A Windows 11 ISO letöltése, a WINDOWS INSIDER regisztráció nélkül is lehetséges, és akár a fent említett Windows 11 22000.194 -es verziónál újabb (tesztelés alatti) verzió is letölthető:

Windows 11 ISO letöltésének másik lehetősége

Az alábbi linkre kattintva válasszuk a letöltéshez a fenti képen látható beállításokat, majd kattintsunk a parancsfájl letöltéséhez (creatingISO_22454.1000_hu-hu_amd64_professional.cmd) a jobb oldalon található kék színű letöltés linkre (a Chrome vagy más böngésző kártékony kódnak véli ezért figyelmeztet letöltés előtt. Hagyjuk figyelmen kívül). Teljes biztonsággal letölthetjük, majd mentsük egy külön mappába. Kattintsunk rá az egér jobb oldali gombjával és a felbukkanó egérmenüben válasszuk a "Futtatás rendszergazdaként" parancsot a Windows 11 letöltéséhez és az ISO elkészítéséhez. Ennyi. Mindössze egy kattintás és kb: 30-60 perc múlva telepíthetjük a Magyar nyelvű Windows 11 rendszert ha kiírtuk a Rufus.exe programmal egy legalább 8 GB-os flashmemória-ra (flashdrive vagy pendrive-ra). Letöltés: Windows 11 ...

VÉGE


Windows 11 gyorsítás:

»» regen.hu / 2021.AUG.19 15:58 Windows 11

Windows 11 helyzetének tisztázása

Nagyon röviden: Ha látványos gyorsulást szeretnénk elérni a számítógépen, le kell cserélni a régi elavult HDD (más néven: merevlemez vagy winchester), amely mágnesezett réteggel bevont forgó lemezeken tárolja az adatokat és melyek között mozgó író/olvasó fej ír vagy olvas, egy korszerű SSD (angolul: solid-state drive), szilárdtest-meghajtóra, azaz mozgó alkatrész nélküli, félvezető alapú meghajtóra, ami memóriában tárolja az adatot, így kevésbé sérülékeny, mint a hagyományos HDD merevlemez, hangtalanul működik, egyenletesen tölti be az adatokat és nem termel hőt ezért nincs szükség erőteljes hűtésre.

SSD vagy HDD: Mi a különbség a kettő közt? ...

VÉGE


Windows 11 helyzetének tisztázása:

»» regen.hu / 2021.JÚN.13 15:58 Windows 11

Windows 11 helyzetének tisztázása

Az architektúrában nem lesz változás. Nem lesznek csodaoptimalizálások:

A Windows 11 NEM AZ ÚJ WINDOWS. Az architektúrában nem lesz változás. Nem lesznek csodaoptimalizálások. A Windows 11 gyakorlatilag ugyanaz a Windows 10, csak egy új kezelőfelülettel, konzisztenciával, újratervezett rendszeralkalmazásokkal és új Microsoft Store-val.

Tesztelések:

A bennfentesek (Windows Insiders) már tesztelik és jelen van, mint Windows 10 build 21390 számon, "Cobalt" néven. Ha most telepítenénk a legújabb bennfentes verziót a Dev csatornáról a 21390 szám alatt, akkor pontosan azt a technikai bázist kapnánk, amelyen a Windows 10 alapul szolgál. Erre a Sun Valley kerül, vagyis egy új dizájn és Windows 11 néven adták ki.

Windows rendszerek design-ja:

A Windows 11 talán az egyik (és talán a legtöbb) nagyszabású Windows-frissítés az elmúlt 10 évben. Ez azonban, amint fentebb olvasható, egyáltalán nem vonatkozik az architektúra, az optimalizálásra, a kernel és az operációs rendszer technikai összetevőire. A skála a vizuális és funkcionális részekben van.

VÉGE


Pontosított Windows 11 rendszerkövetelmények:

»» regen.hu / 2021.08.19 9:48 Windows 11

Pontosított Windows 11 rendszerkövetelmények

Jelenlegi Windows 11 rendszer verziója (egyelőre teszt alatt): 10.0.22000.160 / 2021.08.25:

Rendszerkövetelmények:

1.) - Processzor: Legalább két mag, minimális órajele 1 gigahertz (GHz) kompatibilis 64 bites processzoron vagy rendszer chipen (SoC).

2.) - RAM: 4 GB vagy több.

3.) - Tárhely: 64 GB vagy nagyobb tárolóeszköz.

4.) - Rendszer firmware: UEFI, Secure Boot támogatással.

5.) - TPM: TPM 2.0 verzió (Trusted Platform Module).

6.) - Grafikus adapter: Grafikus adapter kompatibilis a DirectX 12 / WDDM 2.x.

7.) - Internetkapcsolat: A Windows 11 Home telepítéséhez Microsoft -fiók és internetkapcsolat szükséges.

VÉGE


Változás a Windows 11 rendszerkövetelményében:

»» regen.hu / 2021.08.28 8:59 Windows 11

Változás a Windows 11 rendszerkövetelményében

Jelenlegi Windows 11 rendszer verziója (egyelőre teszt alatt): 10.0.22000.160 / 2021.08.28:

Bővített CPU -kompatibilitási lista:

A Microsoft bővíti a Windows 11 CPU -kompatibilitási listáját, így már néhány hetedik generációs Intel processzor is alkalmas, de az AMD Ryzen CPU-ból csak a második generációs marad továbbra is.

Mikor a Microsoft bejelentette a Windows 11 -et, meglehetősen nagy volt a zűrzavar a rendszerkövetelményekkel kapcsolatban, mivel szigorú biztonsági intézkedésekre hivatkozva nem lehetett telepíteni az új rendszert olyan számítógépekre, amelyeken a 8. generációs Intel Core CPU-k vagy kisebb, a második generációs AMD Ryzen chipek vagy kisebb és még néhány Qualcomm processzort is kizártak.

Jó hír, hogy a Microsoft megígérte, hogy teszteli a 7. generációs Intel és az 1. generációs Ryzen -t a Windows Insider buildekben és a PC -vállalatokkal egyeztetve, esetleg ezek is felkerülnek az engedélyezettek listájára.

Konkrétan a 7. generációs Intel Core X sorozatú, Xeon W sorozatú processzorok, és az Intel Core i7-7820HQ kerülnek engedélyezésre, de csak "bizonyos eszközökön, amelyek modern illesztőprogramokat tartalmaznak, a deklarált, összetett, hardvertámogató alkalmazások (DCH) tervezési elvei alapján", és lehetővé teszi a Microsoft Surface Studio 2 használatát a Windows 11 rendszerben. (Korábban a Surface Studio 2 egyetlen verziója sem jelent meg a frissítésben).

A Microsoft frissíti a PC Health Check.exe programját:

Júniusban a Microsoft törölte a számítógép állapotfelmérő eszközét, amely ellenőrzi, hogy a számítógép megfelel -e a vállalat Windows 11 rendszerre vonatkozó követelményeinek, azonban egy "visszajelzési" időszak után a PC állapot-ellenőrző alkalmazás mindenki számára elérhető lesz, bővített ellenőrzési listával (Microsoft PC Health Check.exe).

Windows 11 biztonság:

A Trusted Platform Module (TPM) követelmény nem változott. A Windows 11 a legújabb TPM 2.0 -t igényli a régebbi TPM 1.2 helyett, az újabb, biztonságosabb titkosítási algoritmusok miatt, a biztonságos rendszerindítással párosítva, amely csak a Microsoft, vagy az OEM vagy a chipgyártó kódjának futtatását teszi lehetővé, így megakadályozva a jelenlegi és jövőbeli fenyegetéseket. Azok számára, akik nem tudnak (vagy nem akarnak) Windows 11 -re frissíteni, a Microsoft 2025. október 14 -ig továbbra is támogatja a Windows 10 rendszert. A Windows 11 ősszel indul. forrás: Tom's Hardware

VÉGE


Windows 11 kompatibilis CPU-k:

»» regen.hu / 2021.JÚN.26 11:18 Windows 11 CPU

Windows 11 TPM 2.0 megkerülése

A Microsoft ma 2021.06.24-én, bejelentette a Windows 11-et, és kiadta a dokumentációt:

Valójában a rendszer követelményei megváltoztak. Most 64 bites CPU-ra van szükség, és legalább két magnak kell lennie. A RAM és a tárolási követelmények 4 GB-ig, illetve 64 GB-ig terjedtek. További új követelmények a TPM 2.0, a DirectX 12, a Precision érintőpad és még sok más. Szokás szerint a Microsoft közzéteszi a Windows rendszerrel használható támogatott processzorok listáját is. Míg a vállalat általában csak új processzorokat adott hozzá a listához a Windows 10 teljes életciklusa alatt, a Windows 11 néhány CPU-t kihagy a listából.

Ne feledjük:

Ha a processzorunk nincs a listán, az még nem a világ vége. Lehet, hogy amúgy is működik mivel a Microsoft később módosíthatja a listát, vagy lehetnek megkerülő megoldások. Bár a hivatalos specifikáció egy 64 bites CPU, legalább két maggal és legalább 1 GHz-es órajellel, a támogatott CPU-k listája nem ezt tükrözi. A Microsoft törölte az összes hatodik és hetedik generációs Intel processzort a listáról.

Intel CPU-k listája:

Windows 11 támogatott Intel processzorok: Intel Atom x6425RE, Intel Atom x6427FE, Intel Celeron G4900, Intel Celeron G4900T, Intel Celeron G4920.

Nagy probléma a 6. és 7. generációs Intel processzorok támogatásának elárasztása világszerte. Ami a Microsoft saját hardverét illeti, a Windows 11 szerintük a Surface Studio 2-n sem fog működni, amely ráadásul a legújabb verzió. Most vásárolhatunk újat a Microsoft webhelyén, kedvezmény nélkül; ami még mindig több százezer forintnál (700-800 ezer) kezdődik. Egy másik dolog, amely nincs a listán, a Pentium Gold 4415Y, amely a Surface Go-ban található.

Tehát, ami a Surface-t illeti, ez marad, a Surface Laptop 2 vagy újabb, a Surface Book 2 vagy újabb, a Surface Pro 6 vagy újabb, a Surface Go 2, a Surface Laptop Go kell, és ennyi.

AMD CPU-k listája:

Windows 11 támogatott AMD processzorok: Az AMD-felhasználók még rosszabb helyzetben vannak. A Windows 11 által támogatott CPU-lista az A-sorozatot és az FX-sorozatot, a Ryzen 1000-t és a legtöbb Ryzen 2000-es chipet tartalmazza.

ARM PC CPU-k listája:

Windows 11 támogatott ARM processzorok: Ha ARM PC-n rendelkezünk Windows rendszerrel, az egyetlen processzor, amely már nem szerepel a Windows 11 által támogatott CPU-listán, a Snapdragon 835, ami nem meglepő.

Qualcomm CPU-k listája:

Windows 11 által támogatott Qualcomm processzorok: Snapdragon 850, Snapdragon 7c, Snapdragon 8c, Snapdragon 8cx, Snapdragon 8cx (Gen2, Microsoft SQ1, Microsoft SQ2.

A Windows 11 által támogatott CPU-változtatások valóban értelmesek-e, az még várat magára.

VÉGE


Windows 11 TPM 2.0 megkerülése:

»» regen.hu / 2021.AUG.19 16:54 Windows 11

Windows 11 TPM 2.0 megkerülése

Windows 11 ISO kép létrehozása a TPM 2.0, a Secure Boot és az UEFI korlátozások megkerülésével:

Nagyon röviden: A Windows 11 rendszerbe cseréljük ki az install.wim fájlt a Windows 10 rendszerben található install.wim fájlra, majd készítsünk ISO állományt ebből és írjuk ki a Rufus programmal egy USB meghajtóra és már telepíthetjük is. Telepítés előtt a BIOS-ban kapcsoljuk ki a „SECURE BOOT” opciót.

Amire szükség lesz:

1.) Első lépés: Windows 10 ISO fájl.

2.) Második lépés: Windows 11 ISO fájl.

3.) Harmadik lépés: Kell két db legalább 8 GB-os flashdrive (vagy pendrive).

4.) Negyedik lépés: Kell a Rufus.exe program. (Rufus 3.15 - 1.1 MB. 2021.augusztus).

Bővebben:

A korlátozások miatt sajnos a régebbi számítógépekre nem telepíthető az új rendszer, ezért egy kis trükkhöz kell folyamodni. Bővebb, teljes leírás lépésről lépésre és trükk itt olvasható ...

VÉGE


Hibrid Windows 365 egy hibrid világhoz:

»» regen.hu / 2021.AUG.03 9:56 Cloud Windows 365

Microsoft Cloud Windows 365

60 napig ingyenes, minden elkötelezettség nélkül:

Vállalati Microsoft Cloud Windows 365: A Microsoft 2021.AUG.02-án jelentette be a Windows felhő alapu szolgáltatását vállalatok számára, ami internet kapcsolaton keresztül használható, neve: Microsoft Cloud Windows 365. A felhőszolgáltatás elérhető kis és nagyvállalkozások, vállalatok, szervezetek számára, akár Windows 10, akár az elkövetkezendő idöszakban bevezetésre kerülő Windows 11 rendszerre, amelyekhez a felhasználók gyakorlatilag bárhonnan csatlakozhatnak az interneten keresztül.

A Windows 365 áthozza a számítógépen található operációs rendszert a Microsoft Cloudhoz, biztonságosan áthelyezve a Windows összes képességét - beleértve az összes alkalmazást, adatot és beállítást - személyes vagy vállalati eszközre. Ez a megoldás a személyi számítógépek teljesen új kategóriáját hozza létre, amelyet kifejezetten hibrid használatra terveztek, a felhő PC -t.

Előfizetések:

A Windows 365 előfizetések havi (20 USD) és (162 USD) között mozognak. A minimális követelmény hozzáférést biztosít egy felhőalapú számítógéphez egy virtuális processzorral, 2 GB RAM -mal és 64 GB tárhellyel. A felhasználó maximum nyolc virtuális processzort, 32 GB RAM -ot és 512 GB meghajtót kap. 12 különböző tarifa közül lehet választani. Forrás: microsoft.com

VÉGE


Windows 7 frissíthető Windows 11-re:

»» regen.hu / 2021.AUG.24 08:23 Windows 11

Windows 11 TPM 2.0 megkerülése

A Windows 7 felhasználói frissíthetnek Windows 11-re, de tiszta telepítést kell végrehajtaniuk:

A múlt hónapban (2021 június) a Microsoft hivatalosan bejelentette a Windows 11-et, amelyet ingyenes frissítésként kínálnak fel a Windows 10 felhasználók számára. Az indítással együtt a Microsoft emelte a Windows 11 rendszerkövetelményeit is, amelyek magukban foglalják a Biztonságos rendszerindítást és a TPM 2.0-t.

Ingyenes frissítés:

A redmondi vállalat ingyenes frissítést biztosít a Windows 10 felhasználók számára, a Windows 11 rendszerre való áttérésre, azonban nem tisztázta, hogy a Windows 7 és 8.1 felhasználóknak van-e hasonló lehetőségük. Szerencsére úgy tűnik, hogy a gyártók és az eladók léptek az információhiány pótlására hardver-kompatibilitási listák és útmutatók közzétételével a TPM 2.0 engedélyezéséről. Most a Lenovo közzétett egy GYIK oldalt a Windows 11 rendszeren, amely az alapvető kérdéseket tartalmazza, beleértve a Windows 7 felhasználók frissítési lehetőségét.

Bővebben itt olvasható ...

Így nem kell Windows 7 új telepítés:

A vállalat szerint a megfelelő hardverrel rendelkező Windows 7 felhasználók frissíthetnek Windows 11 rendszerre, de tiszta telepítést kell végrehajtaniuk. Ez azt jelenti, hogy elképzelhető, hogy nem lehet közvetlenül a Windows 11-re ugrani a frissítés letöltésével a Windows Update-ről, azonban az új frissítés a Windows 7, 8, 8.1 és a Windows 10 licenckulcsait is támogatja. Tehát, ha kompatibilis hardverrel rendelkezik a Windows 7 rendszert futtató számítógép, és frissítést tervezünk, akkor tartsuk kéznél a Windows 7 licenckulcsát. Alternatív megoldásként a Microsoft még mindig nem zárta be a Windows 7 és a Windows 10 frissítési útvonalát, így potenciálisan ingyen frissíthetünk még mindig Windows 10 rendszerre, majd ezután frissíthetünk a Windows 11 rendszerre. Ehhez nem lesz szükség tiszta telepítésre.

Olcsó Windows licenc:

Frissítés Windows 7-ről Windows 11-re legálisan párezer forintért is lehet. A Jogtiszta Windows 11 kulcs ennek többszörösébe kerül! Még mindig vásárolható Windows 7 kulcs pottom (kb) 7000 Ft. Bővebben itt olvasható ...

Gyors tipp: Sok régi számítógépet, laptopot hirdetnek ingyenes elvitelre, azért, hogy ne kelljen hivatalos hulladék gyűjtő telepre vinni. Ha termékkulccsal együtt kínálják ingyen, próbáljuk ki, hogy működik-e a Windows 10 frissítése esetén. Ha a régi tulajdonos nem aktiválta, akkor BINGÓ. Máris van egy ingyen kulcs több tízezer forint kiadás helyett, teljesen ingyen.

VÉGE


VÉGE