PPS készítése

PPS készítése

LibreOffice

2010.NOV.17 / frissítve: ---:
PPS készítése: Mielött belefognánk,készítsük elő azokat a kellékeket amire majd szükségünk lesz. Ha PPS fájlt akarunk készíteni szükség lesz egy Témára amiről szól a fájlban az üzenetünk. A Microsoft Office vagy LibreOffice szövegszerkesztő egyikével írjuk meg előre a Szöveget ami majd bele kerül a PPS fájlunkba. Keressünk az interneten szebnél szebb csillogó "Glitter" szöveget, Betüket. Szükségünk lehet képekre amelyek majd díszítik fájlunkat illetve megadja a fájlnak a designt.


LibreOffice

(PPS fájlok megtekintésére és szerkesztésére). Az ingyenesen használható LibreOffice irodai programcsomaggal nem csak nézegetni, de szerkeszteni is tudjuk a PPS fájlokat. Készíthetünk új .pps fájlt, szöveget adahatunk hozzá, képet, animációt, vodeót vagy akár általunk készített képeket is. Letöltés LibreOffice... A program teljesen ingyenes, így ezt használhatjuk ha nem akarjuk a fent említett Microsoft Office programot megvásárolni. Töltsük le a fenti linkre kattintva a programot és telepítsük.


Kezdés

Kattintsunk az Asztalon a LibreOffice indító ikonjára. Kattintsunk a megjelenő ablakban a Bemutató ikonra:

Oofice inditasa

Indításhoz kattintsunk sorjában a fenti menüben:

Fájl / Tündérek / Bemutató.

pps megnyitasa

A következő ablakban válasszuk a megfelelő műveletet és pipáljuk be a rádió jelölő gombot. - Üres bemutató esetén mi határozzuk meg a pps kinézetét. - Sablon választásakor az előre elkészített sablonok közül választhatunk. - Létező bemutató esetén kattintsunk a "Tovább" gombra és adjuk meg a már meglevő vagy internetről letöltött PPS fájl elérési útját. Ha választottunk, kattintsunk a TOVÁBB gombra.

Oofice inditasa

A Dia látványtervének kiválasztása résznél válasszunk hátteret. Példánkban az Absztrakt sárga látható, majd kattintsunk a Tovább gombra.

attunesi effekt

A Hatás résznél adjuk meg a kívánt áttünési effektet. Példánkban az Ék akaku látható. Végül kattintsunk a Létrehozás gombra.

Hatás effekt

Megjelenik egy újabb ablak ahol már hozzáadhatunk képeket és szöveget.

- Kép hozzáadásához kattintsunk a KÉP ikonra vagy a Menüben a: Beszúrás gombra / A legördülő menüből válasszuk a KÉP gombot / Az újabb menüben kattintsunk a FÁJLBÓL linkre: Megjelenik az Intéző ablaka, ahol a gépen tárolt képeinket megkereshetjük, rá kattintva beilleszthetjük a pps fájlba.

képek hozzáadása

Az alsó kép csak illusztráció, arra a példára, hogyan néz ki az első fájlból beszúrt kép.

Az első kép beszúrása

A lehetőségek tárháza ezzel nem merül ki, hiszen még legalább tucat beállítási illetve szerkesztési lehetőség van. Az első kép beszúrása után hozzáadhatunk elvileg bármennyi képet. A "NORMÁL" gomb használata után kattinthatunk a "VÁZLAT"-ra vagy a képhez megjegyzést vagy akár bővebb leírást is csatolhatunk ha kattintunk a kép hozzáadása után a "JEGYZETEK" gombra.

szöveg hozzáadása képhez


Újabb kép beszúrása

Kép hozzáadásához kattintsunk a már beillesztett képre az ablak bal oldali részén (a kisebbik képre) az egér jobboldali gombjával és válasszuk a legördülő menüben az "ÚJ DIA" linket.

új kép hozzáadása pps fájlhoz

Az új dia az első alatt jelenik meg . Kép beszúrásához kattintsunk az új diára ami azt jelenti, hogy kijelőltük hová szúrja be a program a következő képet. Kattintsunk felül a -BESZÚRÁS- gombra és ismételjük meg a műveletet az első kép beszúrásánál leírtak szerint. BESZÚRÁS / KÉP / FÁJLBÓL / majd a felbukkanó intéző ablakában keressük meg gépünkön a beszúrandó képet. Újabb kép esetén ugyanez az eljárás. Animált gif képeket is beszúrhatunk ugyan úgy ahogy a képeket.


Szöveg hozzáadása

Az ablak alján kattintsunk a nagy fekete "T" betüre ha szöveget szeretnénk hozzáadni a képhez, majd az egér kurzorral és az egér baloldali gombjának folyamatos nyomva tartásával jelöljük ki azt a részt ahová szöveget helyeznénk el. Engedjük el az egér baloldali gombját és a billentyűzet segítségével írjuk be a szöveget a kijelölt részbe. Ha készen vagyunk csak egyszerűen kattintsunk a kijelölt rész mellé az egér baloldali gombjával, ezzel jelezve, hogy jóváhagyjuk a beírást. Kattintás után a kijelölés eltűnik a szöveg megmarad.
Ha változtatni akarunk, vagy törölni szeretnénk, kattintsunk a beírt szövegre az egér baloldali gombjával duplán (és gyorsan egymás után) mire automatikusan kijelölésre kerül majd törölhetjük, vagy szerkeszthetjük a beírt szöveget.

A beírt szöveget szerkeszthetjük

A beírt szöveget szerkeszthetjük a Szöveggombok használatával: Cím szerkesztéséhez látványos, előre elkészített sablonokból válogathatunk.

betűbűvész sablon használata

A Betűbűvész gombra kattintva, külön ablakban választhatjuk ki a nekünk tetsző formázott Cím szöveget. Kattintsunk a kiválasztott szövegre az egér baloldali gombjával mire megjelenik a képen, ahol szerkeszthetjük.

betűbűvész szöveg sablonok


Képtár

A "Képtár" gombra kattintva a beszúrt képhez csatolhatunk: Elválasztó vonalakat / Felsorolásjeleket / vagy Hangot (saját hangot, zenét stb) / Saját Témát.

képtár használata

A többi gombokkal lehet kísérletezgetni. Az ablak jobb oldalán látható egy menüsor ahol: Mintaoldalak közül válogathatunk. Az Elrendezések gomb alatt automatikus elrendezési sablonok alapján határozhatjuk meg a pps fájlunk helyzetét. A Táblázat tervezővel táblázatokat hozhatunk létre. A Diaátmenet -re kattintva megadhatjuk a kész pps fájl ablakainak automatikus váltását (hány másodperc alatt jelenjen meg a következő ablak) jelöljük be az -Automatikusan utána rádió gombot és adjuk meg a számértéket.


Zene, hang fájl hozzáadása

Hang hozzáadásához kattintsunk a "Diaátmenet" előtti kis háromszögre!

hang hozzáadás

Kattintsunk a HANG menü kis háromszögére, majd a legördülő ablakban válasszuk az EGYÉB HANG-ot.

hang hozzáadás

A felbukkanó INTÉZŐ ablakában keressük meg számítógépünkön a hang vagy zenei fájlunkat és kattintsunk rá a hozzáadásához. Tudni kell, hogy zene hozzáadásával jelentősen megnövekszik a kész PPS fájlunk mérete. Ezért ha e-mailban küldenénk tovább, számolnunk kell, hogy nagyon lelassul a feltöltés, illetve letöltés. Ha mégsem ez a mérvadó és mindenképp zenei aláfestést szeretnénk, ebben az esetben is ajánlatos MP3 formátumba konvertálni fájlunkat, hiszen ugyanaz a fájl, töredékére csökkenthető. (pl: Free Audio Converter program...)

hang vagy zenei fájl hozzáadása

Ha rövid a zene és hosszú a PPS fájl, jelöljük be, illetve pipáljuk be a LEJÁTSZÁS ISMÉTLÉSE opciót, azért, hogy ne a pps nézegetése közepén szakadjon meg a zene.

lejátszás ismétlése


Weboldalra mutató link hozzáadása

Ha interneten található szövegre, képre, zenére,videóra akarjuk irányítani a pps fájlunk nézőit, adjuk hozzá az elérhetőségi linket. A honlap címét másoljuk ki a böngészőnk címsorából majd a PPS fájl készítésekor kattintsunk a HIPERHIVATKOZÁS gombra.

weblink beillesztése

Az interneten található kép, videó honlapjának elérhetőségét írjuk be a billentyűzet segítségével, vagy egyszerűen kattintsunk az egér jobb oldali gombjával a beillesztés helyére, majd a legördülő menüből válasszuk a Beillesztés-t. Ezután kattintsunk az ALKALMAZ gombra, végül a BEZÁR gombra.

elérhetőség beírása


Videó beillesztése

(Hagyjuk ki, ha nem akarunk nagy méretü pps fájlt). Figyelem MP4 formátumot nem támogat! Kattintsunk az Eszközök gombra. A legördülő menü ablakában kattintsunk a Medialejátszó linkre. Előjön egy kisméretű videó lejátszó ablaka. Kattintsunk a kis mappa ikonra. Az Intéző ablakában keressük meg a beszúrandó videót. Kattintsunk a Videó fájlra.

video beillesztése

Kattintsunk az ALKALMAZ gombra a beillesztéshez.

video beszúrás

Majd zárjuk be a Médialejátszó ablakát

A videó méretét az egérkurzor segítségével igazíthatjuk.

videó igazítása


A kész PPS fájl mentése

Ha végeztünk nincs más hátra mint elmenteni a kész fájlt. Kattintsunk az ablak bal felső sarkában olvasható FÁJL gombra az egér bal oldali gombjával. A legördülő menüben kattintsunk az egér bal oldali gombjával a Mentés másként linkre. Az Intéző ablakában adjuk meg a mentési útvonalat (lehet a Dokumentumok mappa vagy akár az Asztal is. A sok fájl formátum közül mentéskor válasszuk a: Microsoft PowerPoint97/2000/XP/2003/AutoPlay (.pps) (*.pps)..

Ha nem ezt válasszuk előfordulhat, hogy nem tudjuk majd megnyitni a fájlt.

pps fájl mentése

Figyeljünk a helyes fájl formátum választására mentéskor! A sok fájl formátum közül mentéskor válasszuk a: Microsoft PowerPoint97/2000/XP/2003/AutoPlay (.pps) (*.pps). (Tipp: Ha nem sikerül pps -be menteni, mentés után keressük meg a fájlt és egyszerűen írjuk át a fájl kiterjesztést .pps -re. Pl: "vadlúdak.ppt" vagy "vadlúdak.odt" - írjuk át "vadlúdak.pps").

VÉGE

Windows gyorsítás

A műveletek után azonnal érezni a gép gyorsulását és teljesítmény növelését.

Gyorsítás »»
Windows telepítés

Egyszerűbb egy friss OS-t beállítani, mint egy régi, rosszul működő Windows rendszert foltozni.

Tiszta telepítés »»
Háttérképek

Xp, Vista, Win7, 8, 8.1, 10, Android, Linux, HD háttérképek. Ingyen.

HD képek »»
Ingyenes websablon

Üzleti célra is ingyenes, minden képernyőhöz igazodó websablonok.

Új design »»
Melyik licenc

Három Windows 10 licenc típus létezik: kiskereskedelmi, OEM és volumenes.

Licenc »»
Rufus

Program a rendszerek ISO állományának pendrivera írásához.

Rufus »»
Dual Boot

A Windows-t telepíthetjük a Win8.1, Win8, Win7, XP mellé.

Több rendszer »»
USB Jelszó

Jelszó-visszaállító lemez létrehozása Windows 10.

Elfelejtett jelszó »»
Csökkentett Mód

A Biztonságos mód egy speciális Windows indítási mód.

Safe Mode »»
UEFI mód

Ha nincs átkonvertálva a merevlemez, az MBR partíciót törölni kell.

GPT partíció »»
E-mail értesítő

Windows automatikus e-mail értesítő, levélkezelő.

Windows Posta »»
Telefon képernyőkép

Android, Windows képernyőkép a telefon képernyőjéről.

Zune program »»
Windows Képmetsző

A funkcióval készíthetünk téglalap, teljes és szabadkézi kép mentést.

SnippingTool »»
Képernyőkép

Készítsünk BIOS rendszerről képernyőképet nem fényképezővel.

Képernyőkép »»
Képernyő kép

Teljes képernyő és weboldal kép PDF, JPG vagy PNG fájlba.

FireShot »»
Csak a billentyűzettel

A Windows rendszeren a billentyűzet használatával is rögzíthetünk képet a monitor képernyőjéről.

Windows képernyőkép »»
Zárolási kép

HD (1920x1080 pixel) nagy felbontású képek találhatók elrejtve a számítógép.

Rejtett képek »»
Gyors nyitás:

Akár több száz weboldalt nyithatunk meg egymás után, ha pdf-be.

PDF készítés »»
Num Lock

Néhány billentyűzetnek két számbillntyűje van. Az ábécé gombok.

Bekapcsolás »»
4K DPI

Otthoni monitor 4K, az irodai HD, így nagyítóval kell nézni a 4K felbontást.

4K DPI »»
LogIn

Automatikus bejelentkezés Windows képernyő jelszó kérelem.

Bejelentkezés »»
Titkos funkció

A Tálcán levő óra bővítése másodperc mutatóval az adatbázisban.

Beállítások »»
Formázás

Új külső HDD általában RAW „nyers” állapotban van, a rendszer nem látja.

NTFS HDD »»
Micro SD

I/O eszközhiba miatt nem lehet a kérést végrehajtani« javítás.

Formázás »»
Nyomkövető

A funkció segít megtalálni elveszett (»lopott«) laptopot.

Nyomon követés »»
Kémkedés

DiagTrack kémkedő szolgáltatást a Microsoft csapat visszavonta.

DiagTrack »»
Asztal ikon

A Windows rendszer hiányzó Asztali ikonjai. Dokumentumok.

Ez a gép ikon »»
God Mode

A Vezérlőpult beállításainak egyszerűbb módját biztosító trükk. Angol neve.

God Mode »»
32 vagy 64 bit

Hány bites rendszert használ. Ez a legegyszerűbb.

Os Detect »»
Vezérlőpult

A Windows 10 Vezérlőpultját nem olyan könnyű megtalálni.

Control Panel »»
Hyper-v

A Windows 8 új szolgáltatása a virtuális gép támogatás. Hyper-v 2013.

Virtual Machine »»
Javítólemez

Ha az eredeti rendszerfájl felülíródik, változik a fájl tartalma ezért a.

Helyreállítás »»
Gyári állapot

Alapra állítással javul a rendszer, de minden adat törlődik ahová a Windows.

Visszaállítás »»
Alapállás

Alapra állítással minden adat törlődik a meghajtóról, ahová a Windows.

Vissza állítás »»
Javítás

Windows telepítőlemezen található javítási, helyreállítási eszközzel.

Javító lemez »»
VHDX

Virtualizációt elősegítő program, és a régi VHD formátumot váltja le, ami.

Virtuális lemez »»
BitLocker

BitLocker a Windows 8 rendszerbe épített merevlemez titkosító.

Titkosítás »»
Csökkentett Mód

Indítása hiba elhárítás esetén szükséges, amikor rendszer összeomlás következik be.

Safe Mode »»
ISO

Ha DVD lemezen van Windows rendszerünk, átkonvertálhatjuk ISO-ba.

DVD Decrypter »»
Honlap Licenc

Weboldalak szövegét, tippek, leírások, képeket készítette "webmaster" a Creative Commons Nevezd meg! – Ne változtasd! 2.5 Magyarország Licenc alatt. Teljes licenc: Creative Commons. Másolni, terjeszteni, tipp-leírásokat sajátként feltüntetni csak engedéllyel és backlink elhelyezésével lehet.

websablonokresponsive image

Figyelem: Némelyik írás régebbi. Csak saját felelősségre alkalmazható.