Fluent Design homályos stílus

Windows tippek & trükkök

Fluent Design homályos stílus

»» 2021.FEB.02 / frissítve: ---/

Fluent Design homályos stílus: A Windows 10 az elmosódott „Fluent Design” átlátszóságot használja a bejelentkezési képernyőn, a tálcán, a Start menüben és más felületeken is, ami azt jelenti, hogy a háttér elhomályosul.

Fluent Design homályos stílus

Ebben a leírásban a bejelentkezési képernyő (zárolási képernyő) homályosító funkciójának letiltása a cél, amit több módon is megtehetünk a Windows rendszerben.

Gyors tipp: A bejelentkezési képernyőn a háttérkép "homályos". Ennek oka, hogy a kép elé akrilréteget adtak. Ezt a jobb láthatóság miatt vezették be, hogy jobban koncentrálhassunk a jelszó és egyéb adatok megadása közben.

Fluent Design ki és bekapcsolás

Első módszer: Az akril effektus deaktiválásához tegyük a következőket:

A legegyszerűbb megoldás ha a Gépházba tiltjuk le a „Fluent Design” átlátszóságot. Ez a legbiztonságosabb eljárás, mivel így nem tudunk elrontani semmit. Annyi hátránya van, hogy minden átlátszósági effektet letilt. Nem lesz átlátszó egy alkalmazáson belüli elem sem, a Start menü és a tálca sem. Ha ezt a lehetőséget választjuk, tegyük a következőt:

Kattintsunk a Tálcán, a baloldali sarokban, alul a Start Menü Windows -Logo ikonjára, majd a Gépház linkre (kis fogaskerék ikon), majd a megjelent beállítások ablakba kattintsunk a Személyre szabás elemre, az újabb ablakban pedig a baloldali menüben a Színek linkre.

A megjelent újabb ablakban kapcsoljuk ki az „Átlátszósági effektusok” bejegyzés alatt található csúszka segítségével a homályos stílust. Ennyi. Ha mégis a „Fluent Design” átlátszóság tetszik, egyszerűen a csúszkát állítsuk a „Be” irányba, és a homályos stílus azonnal visszatér.

a csúszkát állítsuk a Be irányba

Új adatbázis kulcs

Második módszer: Ha az első módszer szerinti eljárás teljesen kikapcsolja az elmosódó stílust, azonban ezt nem akarjuk, változtassuk meg a regisztrációs adatbázis bejegyzését egy új kulcs hozzáadásával, ami csak a bejelentkező képernyőn tiltja le az akril effektus megjelenését.

Nyomjuk meg a Windows -Logo + R billentyűkombinációt egyszerre a billentyűzeten, majd írjuk be a megjelent Futtatás ablakába a regedit parancsot.

A megjelent adatbázis ablak bal oldalán keressük meg és nyissuk meg a System (Rendszer) bejegyzést az alábbiak szerint:

HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policy\Microsoft\Windows\System

Ha a System mellet, a jobb oldalon nem találunk DisableAcrylicBackgroundOnLogon bejegyzést, pótoljuk és hozzunk létre egy Új DWORD értéket. Kattintsunk az adatbázis ablakában egy szabad helyre az egér jobb oldali gombjával, majd a megjelent egérmenüben az ÚJ linkre, végül az újabb kis ablakba a Duplaszó (32 bites) bejegyzésre. Egy új azonosító jelent meg.

Egy új azonosító jelent meg

Kattintsunk az egér jobb oldali gombjával a kék színnel jelölt Új azonosító (#1) névre és a megjelent egérmenüben válasszuk az Átnevezés gombot, majd írjuk be DisableAcrylicBackgroundOnLogon.

Gyors tipp: 1. érték = Az elmosódott bejelentkezési képernyő inaktív. Ha 0 vagy töröljük a DWORD értéket és a teljes bejegyzést, az elmosódott bejelentkezési képernyő újra aktív lesz.

Fontos: Ezután jelentkezzünk ki majd újra be, hogy a változások életbe lépjenek.

Adatbázis módosító fájl

Harmadik módszer: Készítsünk egy adatbázis módosító fájlt saját magunk, amire csak rá kell kattintani és elvégzi a bejegyzést anélkül, hogy nekünk kellene elvégezni manuálisan a fent hosszadalmasan leírt műveletet.

Nyissuk meg a Jegyzettömböt és másoljuk az alábbi tartalmat egy új szövegfájlba, majd mentsük el pl: DisableAcrylicBackground.reg néven akár az Asztalra, vagy ahol könnyen elérhető.

Gyors tipp: Bármilyen nevet adhatunk a mentett fájlnak, azonban nagyon fontos, hogy .reg fájlkiterjesztés legyen.

Ha kész, kattintsunk duplán a fájlra és adjuk hozzá a rendszerleíró adatbázishoz.

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policy\Microsoft\Windows\System]"DisableAcrylicBackgroundOnLogon"=dword:00000001

Kész fájl letöltés

Negyedik módszer: Egyszerűen töltsük le a kész DisableAcrylicBackground.reg tömörített fájlt az alábbi linkről, majd csomagoljuk ki és kattintsunk rá. Automatikusan elvégzi a műveletet 2 másodperc alatt.

DisableAcrylicBackground reg fájl letöltés »»

Ha visszaállítanánk az elmosódott „Fluent Design” átlátszóságot, a bejelentkezési képernyőn, töltsük le ezt a tömörített visszaállító ShowAcrylicBackground.reg fájlt és csomagoljuk ki, majd egyszerűen kattintsunk rá és automatikusan visszaáll a homályos stílus.

ShowAcrylicBackground reg fájl letöltés »»

Mindkét esetben szükséges a ki és újra bejelentkezés a hatás miatt.

VÉGE

a lap tetejére