Illesztőprogram frissítés

Windows tippek & trükkök

Illesztőprogram frissítés

»» 2021.MÁR.17 / frissítve: ---/

Illesztőprogram frissítés: Minden eszköznek, ami a számítógépben működik, (pl.: Videokártya, nyomtató, szkenner, hangkártya, billentyűzet, egér stb.) szüksége van egy speciális szoftverre a számítógéppel való kommunikációhoz, amelyet illesztőprogramnak hívnak. Hivatalos neve angolul: driver, magyarra fordítva: vezető.

A Windows telepítő tartalmaz illesztőprogramokat, amit a telepítéskor a számítógépre telepít, és a legtöbb eszközt müködöképessé teszi, azonban idővel a gyártók új verziót adnak ki.

Gyors tipp: Ezek az illesztőprogramok (driverek) általában régiek, ezért szükséges rendszer telepítés után, vagy hosszadalmas használat után, a gyártó honlapján, vagy erre készített speciális programmal, újabb verziót keresni.

Frissítés:

A számítógép sebessége nőhet, ha rendszeresen frissített illesztőprogramokkal cseréljük le az elavult, esetleg meghibásodott programot, amit az Eszközkezelőben ellenőrízhetünk. Tegyük a következőt:

A számítógépre telepített verzió ellenőrzéséhez nyomjuk meg a Windows -Logo + R billentyűkombinációt egyszerre a billentyűzeten, a FUTTATÁS (RUN) párbeszédpanel elindításához. Majd írjuk be a sysdm.cpl parancsot, és nyomjuk meg az Enter billentyűt, vagy kattintsunk az OK gombra. Megnyitja a klasszikus Rendszer tulajdonságai ablakot. A felső menüsorban kattintsunk a HARDVER gombra, majd az újabb ablakba az ESZKÖZKEZELŐ gombra. A megjelent eszközök listájába látható a sérült vagy hiányzó illesztőprogrammal rendelkező eszközön a sárga kérdőjel, ami azt jelenti, hogy telepíteni kell a gyártó honlapjáról az illesztőprogramot.

Ha nincs sárga kérdőjel, további teendőnk nincs, mivel minden eszköz rendelkezik megfelelő illesztőprogrammal.

klasszikus Rendszer tulajdonságai ablak

Gyors tipp: Előfordul, hogy a készülék vagy alkatrész modellszámának és eszköztípusának ismerete elég a megfelelő illesztőprogram megtalálásához a gyártó honlapján.

A haladó számítógép felhasználók manuálisan frissíthetik a Windows 10 illesztőprogramokat a Microsoft Driver Center honlapon, a megfelelő verzió megkeresésével. »»

Kell illesztőprogram?

Szükséges ha:

 1. Szükség lehet illesztőprogramra vagy frissítésre ha az illesztőprogram régebbi verzióját használjuk, de lehet, hogy most már elérhető egy új verzió.
 2. Rendszer összeomlás miatt megrongálódott, vagy vírus törölte az illesztőprogramot.

Gyors tipp: Manuálisan keresgélve az interneten, az a veszély fenyeget, hogy letölthetünk egy nem hivatalos illesztőprogramot, amely kémprogramokat vagy vírust tartalmazhat.

Nem szükséges ha:

 1. Az alapvető eszközök (egér, billentyűzet, monitor) jól működnek a Windows operációs rendszer általános vagy beépített illesztőprogramjaival.
 2. Ha az eszköz rendben működik, és minden funkciója engedélyezve van, akkor lehet, hogy nincs kényszerítő ok a frissítésre.

Használjunk Illesztőprogram-frissítő segédprogramot

Az alábbiakban egy olyan program használatának a leírása található, minek használatával naprakészen tartható a számítógép illesztőprogramja, és csak azokat tölti le, amelyek biztonságosan telepíthetők.

Minden Windows rendszerre: Letöltés IOBIT Driver Booster Free program »»

 1. Letöltés után, kattintsunk a letöltött program ikonjára, és az első ablakba kattintsunk a Telepítés gombra. (Verzió: V 8.1.0 | 25.3 MB) 2020.12.15.
 2. kattintsunk a letöltött programra

 3. További programokat ajánló ablak jelenik meg. Ha nincs szükségünk, jelöljük be, alul, baloldalt a Közönöm, nem rádiógombot, majd kattintsunk a Következő gombra. Elkezdődik a telepítés. Türelem.
 4. jelöljük be a Köszönöm, nem rádiógombot

 5. Ha a telepítés befejeződött, kattintsunk az Ellenőrzés gombra.
 6. kattintsunk az Ellenőrzés gombra

 7. Azonosítja a számítógépre telepített illesztőprogramokat. Ellenőrzi ha valamelyik hiányzik és felkutatja az interneten elérhető legfrissebb verziót, majd felajánlja letöltésre és telepítésre. Kattintsunk a Frissítés gombra.
 8. Kattintsunk a Frissítés gombra

 9. Zárjunk be minden alkalmazást és minden megnyitott programot. Mentsük a megkezdett munkát (ha még nem tettük volna meg). Végül kattintsunk az Újraindítás gombra az új illesztőprogramok érvénybe léptetéséhez.
 10. kattintsunk az Újraindítás gombra

Eredmény:

Frissítés és újraindítás után azonnal érezni a gép gyorsulását és a megnövekedett teljesítményt és a legújabb illesztőprogramokkal védett, biztonságosabb rendszerrel dolgozhatunk.

Gyors tipp: Előfordul, hogy az illesztőprogram telepítése nem megfelelően történt, vagy rossz illesztőprogramot telepítettünk. Ebben az esetben a Windows rendszert Csökkentett Módban »» indítva, letilthatjuk vagy eltávolíthatjuk a hibás illesztőprogramot az Eszközkezelőből.

VÉGE

a lap tetejére