Rejtett fájlok és mappák

Windows tippek & trükkök

Rejtett fájlok és mappák

»» 2021.JAN.02 / frissítve: ---/

Rejtett fájlok és mappák: A Redmondi székhelyű Microsoft cég mérnökei a Windows rendszerben két különböző típusú rejtett fájlt alkalmaznak, ezzel megakadályozva a felhasználókat abban, hogy töröljenek vagy módosítsanak olyan fájlokat, amelyek a rendszer működését biztosítják.

Rejtett fájlok típusai

 1. Normál rejtett fájl és mappa elemek (Hozzáértők módosíthatják vagy akár törölhetik).
 2. Védett operációs rendszer fájlok (Tilos módosítani vagy törölni).

Figyelem: A fájlok biztonsági okból vannak „védve”. Fontos rendszerfájlok, és azok törlése vagy módosítása rendszer összeomláshoz vezethet, vagy károsíthatja az operációs rendszert, ami a Windows újratelepítésével is járhat, ezért csak saját felelősségre törölhető, módosítható a fájl.

Amikor a "Normál rejtett fájl és mappa elemeket" láthatóvá tesszük, a Windows, biztonsági okokból, továbbra is elrejti a "Védett operációs rendszer fájlokat".

Gyors tipp: Normál rejtett fájl és mappa elemek megjelenítése szükséges lehet egy törölt program vagy alkalmazás maradék fájljainak végleges törléséhez, vagy a TEMP (ideiglenes) mappa tartalmának kiürítéséhez, helyfelszabadítás miatt.

Megjelenítéshez végezzük el az alábbi lépéseket:

 1. Nyissunk meg egy akármilyen mappát, ha van. Ha nincs készítsünk egyet az Asztalra. Kattintsunk az egér jobb oldali gombjával az Asztalon egy szabad helyre, majd a felbukkanó egér menüben válasszuk az Új linket, majd az újabb kis ablakban húzzuk az egeret a Mappa gombra és kattintsunk rá. Nem kell elnevezni, maradhat a rendszer által adott Új mappa néven.
 2. Nyissunk meg egy mappát

 3. Kattintsunk az egér bal oldali gombjával az elkészített mappára, vagy bármely más, már kész mappára, ami lehet akár rendszer mappa is, a lényeg, hogy bármelyikre kattintva megnyílik a Fájlkezelő.
 4. A megnyílt mappában, a felső menü sorban, kattintsunk a Nézet fülre. Alatta egy újabb menüsor jelenik meg különféle beállítás lehetőségekkel, ahol pipáljuk be a megjelent opciók közül, a kissé jobra található Rejtett elemek jelölő négyzetet. Ilyen egyszerű. A Windows 10 most már konfigurálva van a Védett operációs rendszer fájlok kivételével, az összes rejtett fájl megjelenítésére.
 5. A mappában kattintsunk a Nézet fülre

Következtetés

Most, hogy megjelent az összes rejtett fájl és mappa a számítógépén, megkereshetünk olyan rosszindulatú programokat mint a vírus, vagy kémprogram, melyek már láthatóvá váltak, és már nem képesek elrejteni jelenlétüket.

Gyors tipp: Olyan ikonokat fogunk látni mint a desktop.ini (az asztali ikonok parancsikonja) vagy photothumb.db (az asztalon vagy más mappában található összes kép parancsikonja) nevű fájlok, melyek megjelennek az Asztalon.

A "Normál rejtett fájl és mappa" elemek akár törölhetők (ellentétben a Védett operációs rendszer fájlokkal), később a Windows rendszer újakat készít (jó tanács: ne töröljük, ne módosítsuk).

A törlés vagy módosítás csak akkor javasolt, ha tudjuk, hogy valamilyen szükséges okból hozzá kell férni ezekhez a fájlokhoz vagy mappákhoz.

Művelet végzés

Ha már láthatók a rejtett fájlok, végezzünk egy műveletet a sok lehetőség közül, töröljük a TEMP (a rendszer által készített ideiglenes fájlok) mappa tartalmát, helyet szabadítva fel a lemezen.

Tegyük a következőt:

 1. Kattintsunk az egér bal oldali gombjával az Asztalon található Ez a gép ikonra (ha nincs ilyen ikon, olvassuk el ezt a leírást, hogyan rakhatunk Sajátgép ikont az Asztalra, majd kattintsunk a Helyi lemez (C:) meghajtóra az "Eszközök és meghajtók" ablakban. Az újabb megjelent ablakban kattintsunk a Felhasználók mappára. Újabb ablak jelent meg. Kattintsunk a "Számítógép nevére" (felhasználó névvel jelzett mappára, az a név, amelyet a telepítéskor adtunk a számítógépnek, ebben a leírásban János nevű mappa). A következő ablakban kattintsunk az átlátszó színnel jelölt (a rendszer fejlesztői így jelzik, hogy rejtett mappáról van szó) AppData mappára.
 2. kattintsunk az AppData mappára

 3. Újabb ablak jelenik meg. Itt kattintsunk a Local mappára, és ha az újabb ablakban lejjebb görgetünk, megtaláljuk a Temp mappát.
 4. Kattintsunk rá és a megnyílt mappa tartalmát jelöljük ki, úgy, hogy az egér bal oldali gombját folyamatosan nyomva tartjuk míg kék színre vált minden fájl, majd az egér jobb oldali gombjával a kijelölésre kattintva (ha mellé kattintottunk, ismételjük meg), a felbukkanó egér menüben válasszuk a Törlést.
 5. A rendszer hiba üzenetet küld, ha olyan fájlt talál, amit a rendszer jelenleg használ. Ebben az esetben a hibát jelző rendszer ablakban kattintsunk a Kihagyás gombra.

Ha soha nem volt takarítva a számítógép a felesleges fájlok törlésével, most több száz MB tárterület is felszabadulhat, vagy akár 1-2 GB is lehet.

Ha már látható a rejtett mappa:

Végezzünk egy ellenőrzést, ha pontosan tudjuk melyik programokat töröltük régebben vagy mostanában, és a törölt programok nevét tartalmazó mappákat is törölhetjük az AppData mappa tartalmaként található Local, LocalLow és a Roaming mappákban.

Kattintsunk az Alkalmaz, majd az OK gombokra. Bezárhatjuk az összes ablakot. Kész.

VÉGE

a lap tetejére