Rejtett mappa az Asztalon

Rejtett mappa az Asztalon

Védett & rejtett fájlok

2020.DEC.27 / frissítve: ---:

Rejtett mappa az Asztalon: Ez a Windows 10 legérdekesebb trükkjének egyike, amellyel egy láthatatlan mappába lehet rejteni a kíváncsi szemek elől fontos adatokat, fájlokat, képeket anélkül, hogy a számítógépen keresnénk hozzáférhetetlen helyeket.

Gyors tipp: Ha szükség van egy diszkrét mappára a fájlok tárolásához, készítsünk egy láthatatlant, ikon és név nélkül. Csak akkor látható, ha a Fájlkezelőbe bejelöljük a „Rejtett elemek” megjelenítését.

Röviden:

  1. Készítsünk egy mappát az Asztalra, majd kattintsunk rá a jobb gombbal, és az egérmenüben válasszuk a Tulajdonság linket, majd az újabb ablakba, lent, pipáljuk be a "Rejtett" bejegyzés előtti jelölőnégyzetet. Kész. A mappa eltűnt.

Bővebben:

Ha tetszik a trükk, tegyük a következőt: Hozzunk létre egy mappát az Asztalon.

  1. Kattintsunk a jobb egérgombbal az asztalon egy szabad helyen.
  2. A felbukkanó egérmenüből válaszuk az Új linket.
  3. Az újabb megjelent egér menüben kattintsunk a Mappa linkre.

Az Asztalon megjelent egy „Új mappa” nevű ikon.

Rejtett mappa az Asztalon

Gyors tipp: Ha csak érdekel, hogy működik ez a trükk és nem akarunk semmit elrejteni, hagyhatjuk a rendszer által adott „Új mappa” néven. Ha fájlokat tárolnánk a mappába, nevezzük át egy tetszőleges névvel, ha meg szeretnénk különböztetni a többi mappától, cseréljük le a mappa ikont másra.


A mappa láthatatlanná tétele:

Első módszer: Kattintsunk az egér jobb oldali gombjával az újonnan elkészített mappára. A megjelent egérmenüben kattintsunk a legalul található Tulajdonságok linkre. Az újabb ablakban pipáljuk be a legalul található Rejtett bejegyzés melletti kis jelölő négyzetet. Bezárhatjuk ezt az ablakot a jobb oldali alsó sarokban található Alkalmaz, majd az OK gombra kattintva.

Kattintsunk az elkészített mappára

Az Asztalon elkészített mappa ikon tartalmával együtt eltűnt, láthatatlanná vált. Kész.


Cseréljük le a mappa ikont:

Második módszer: Ha ezzel az eljárással rejtett mappát készítünk, nincs értelme az ikon cserének, úgysem lesz látható, azonban ha a megjelenítéskor jellegzetes ikont keresünk, ami kitűnik a többi mappa közül, cseréljük le egy tetszőlegesre az alábbiak szerint:

Kattintsunk az egér jobb oldali gombjával az újonnan elkészített mappára, és a megjelent egérmenüben kattintsunk a legalul található Tulajdonságok linkre. Az újabb ablakba kattintsunk a bal egérgombbal, a felső menüsorban, jobb oldalon található Testreszabás gombra.

Megjelenik a Windows rendszer ikonjait tartalmazó ablak.

  1. Az ikonok listáját tartalmazó ablakban, az alsó csúszkát húzhatjuk óvatosan jobb oldal felé, addig míg találunk egy tetszőleges ikont, majd kattintsuk rá. A jóváhagyáshoz kattintsunk az OK gombra, ekkor az ikonokat tartalmazó ablak bezárul (eltűnik).
  2. A Tulajdonságok ablak marad, és azt ne zárjuk be, hanem a felső menüsorban kattintsunk a baloldalon található Általános fülre, majd legalul pipáljuk be a Rejtett bejegyzés melletti kis jelölő négyzetet.
  3. Most már bezárhatjuk ezt az ablakot is a jobb oldali alsó sarokban található Alkalmaz, majd az OK gombra kattintva.

pipáljuk be a Rejtett jelölő négyzetet

Az Asztalon elkészített új ikont tartalmazó mappa eltűnt, láthatatlanná vált.

Előnye: A mappa rejtve marad akár az Asztalon hagyjuk, akár más partíció mappái közé helyezzük át. Senki más nem látja, és nem tud róla, csak mi.

Hátránya: Bárki használja a számítógépet és bejelöli a Fájlkezelőben (File Explorer) a „Rejtett elemek” megjelenítését, ez a rejtett mappa is láthatóvá válik.

Gyors tipp: Hosszadalmas leírás, de valójában hamar elkészíthetjük a rejtett mappát. Nem tart pár másodpercnél tovább, ha tudjuk melyik ablakban mit kell bejelölni, és nem kell közben ezt a leírást olvasgatni.


Hogyan lehet egy mappát újra láthatóvá tenni:

Megjelenítéshez végezzük el a következő lépéseket. Nyissunk meg egy akármilyen mappát, ha van. Ha nincs készítsünk egyet az Asztalra a fenti módszer szerint.

Gyors tipp: A név megváltoztatásához kattintsunk a jobb egérgombbal a mappára, és válasszuk az „Átnevezés” lehetőséget. Írjunk be egy nevet, majd nyomjuk meg az Enter billentyűt (vagy egyszerűen kattintsunk a mappa mellé).

Kattintsunk az egér bal oldali gombjával az elkészített mappára, vagy bármely más, már kész mappára, ami lehet akár rendszer mappa is, a lényeg, hogy bármelyikre kattintva megnyíljon a Fájlkezelő.

A megnyílt mappában, a felső menü sorban, kattintsunk a Nézet fülre. Alatta egy újabb menüsor jelenik meg különféle beállítás lehetőségekkel, ahol pipáljuk be a megjelent opciók közül, a kissé jobbra található Rejtett elemek jelölő négyzetet. Ilyen egyszerű. A Windows 10 most már konfigurálva van a Védett operációs rendszer fájlok kivételével, az összes rejtett fájl megjelenítésére.

az összes rejtett fájl megjelent

A többi rejtett mappa közt megjelenik az is, amelyiket saját használatra készítettünk, és amelyiket könnyen felismerünk ha jellegzetes ikonra cseréltük a rendszer által készített mappa ikont.


Láthatatlanság megszüntetése:

A fent leírt elrejtés fordított eljárása. Ha már bejelöltük a ”Rejtett elemek” jelölőnégyzetet a Fájlkezelőbe, és láthatóvá vált a rejtett mappánk, kattintsunk az egér jobb oldali gombjával az újonnan elkészített mappára. A megjelent egérmenüben kattintsunk a legalul található Tulajdonságok linkre. Az újabb ablakban vegyük ki a pipát a legalul található Rejtett bejegyzés melletti kis jelölő négyzetből. Bezárhatjuk ezt az ablakot a jobb oldali alsó sarokban található Alkalmaz, majd az OK gombra kattintva.

Jó tanács:

Ez a trükk hivatalos Windows-szolgáltatás, és elvileg, nem tartalmazhat hibát, azonban ha különböző adatokat rejtettünk el a mappával együtt és elfelejtjük idővel, hol található, vagy rendszer újratelepítést végzünk, esetleg rendszer visszaállítást, ez a rejtett mappa az adatokkal együtt könnyen törlésre kerülhet, ezért mindenki csak saját felelősségére tegye láthatatlanná az adatokat is tartalmazó mappát.

Gyors tipp: Nyilvánvaló, hogy ez nem biztonságos módszer a fájlok elrejtésére. A láthatatlan mappa tartalmát rendszerkereséssel bárki megtalálhatja. Valaki véletlenül felfedezheti, amikor a Fájlkezelőt használja.

Hasznos lehet, ha csak ideiglenesen kell elrejteni valamit. Ha valóban bármilyen fájlt szeretnénk biztonságba tudni, mindenképpen használjunk komolyabb titkosítást.

VÉGE

Windows gyorsítás

A műveletek után azonnal érezni a gép gyorsulását és teljesítmény növelését.

Gyorsítás »»
Windows telepítés

Egyszerűbb egy friss OS-t beállítani, mint egy régi, rosszul működő Windows rendszert foltozni.

Tiszta telepítés »»
Háttérképek

Xp, Vista, Win7, 8, 8.1, 10, Android, Linux, HD háttérképek. Ingyen.

HD képek »»
Ingyenes websablon

Üzleti célra is ingyenes, minden képernyőhöz igazodó websablonok.

Új design »»
Melyik licenc

Három Windows 10 licenc típus létezik: kiskereskedelmi, OEM és volumenes.

Licenc »»
Rufus

Program a rendszerek ISO állományának pendrivera írásához.

Rufus »»
Dual Boot

A Windows-t telepíthetjük a Win8.1, Win8, Win7, XP mellé.

Több rendszer »»
USB Jelszó

Jelszó-visszaállító lemez létrehozása Windows 10.

Elfelejtett jelszó »»
Csökkentett Mód

A Biztonságos mód egy speciális Windows indítási mód.

Safe Mode »»
UEFI mód

Ha nincs átkonvertálva a merevlemez, az MBR partíciót törölni kell.

GPT partíció »»
E-mail értesítő

Windows automatikus e-mail értesítő, levélkezelő.

Windows Posta »»
Honlap Licenc

Weboldalak szövegét, tippek, leírások, képeket készítette "webmaster" a Creative Commons Nevezd meg! – Ne változtasd! 2.5 Magyarország Licenc alatt. Teljes licenc: Creative Commons. Másolni, terjeszteni, tipp-leírásokat sajátként feltüntetni csak engedéllyel és backlink elhelyezésével lehet.

websablonokresponsive image

Figyelem: Némelyik írás régebbi. Csak saját felelősségre alkalmazható.