Bios frissítés Windows rendszeren

»» 2022.JAN.03 / frissítve: ---/

Bios frissítés Windows rendszeren

A BIOS (Basic Input/Output System) frissítés nem a Windows rendszeres karbantartási munkálatai közé tartozik, mivel nem része a rendszernek. Ezért, ha szükséges, külön műveletként kell elvégezni.


Windows hírek és tippek
Windows Blog-hírek
windows 10 ISO és frissítések letöltése
Windows 10 frissítések
windows 11 ISO és frissítések letöltése
Windows 11 frissítések

Windows rendszerOlvasd el ezt is: Következő rész: BIOS frissítés USB flash meghajtó segítségével...

A modern alaplapokon már UEFI (Unified Extended Firmware Interface) fut az elavult, már nem biztonságos BIOS helyett, amely támogatja a nagyobb merevlemezeket (akár több Tb.), az egérkurzor használatát és a gyorsabb rendszerindítási időt. Mind az UEFI, mind a BIOS alacsony szintű szoftver, amely a számítógép bekapcsoló gombjának megnyomása után elsőként indul, szinkronizálva a hardvert a szoftverrel, majd segít elindítani a Windows rendszert.

FIGYELMEZTETÉS: Csak saját felelősségre frissíthető a BIOS vagy az UEFI. Hiba esetén használhatatlanná válhat a rendszer, vagy akár hardverkárosodást is okozhat. Készítsünk adatmentést féltve őrzött fájlokról, képekről, videókról, dokumentumainkról, és mentsük a frissítés elvégzése előtt, ha lehet külső meghajtóra.

A BIOS frissítése hasonló az operációs rendszer szoftverének frissítéséhez, de más folyamat, mivel a BIOS-szoftver nem a merevlemezen, hanem az alaplapon található chipen van tárolva. A Windows rendszert folyamatosan frissítik, azonban a BIOS rendszert nem. Ha mégis található frissítés hozzá, azt a gyártók weboldaláról lehet letölteni (ha van).

A frissítési folyamat leírása több részből áll. Kattinthatunk arra a linkre, amelyik jobban érdekel:

A.) – ELSŐ RÉSZ: BIOS verzió ellenőrzése...

B.) – MÁSODIK RÉSZ: Frissítés Windows rendszerből...

C.) – HARMADIK RÉSZ: BIOS frissítés USB meghajtóról...

Gyors tipp: A BIOS korábbi verzióra való visszaállítása nem javasolt, mivel a régi hardvereket már nem támogatja, és ne frissítsük a BIOS-t ha a számítógép vagy laptop helyesen működik, még akkor sem ha van elérhető újabb verzió. Kérjük informatikai szakember segítségét!

Fogjunk bele:

A.) – ELSŐ RÉSZ: BIOS verzió ellenőrzése.

1.) – Nyomjuk meg egyszerre a Windows -Logo + R gombokat a billentyűzeten.

Windows -Logo + R

2.) – A megjelent „Futtatás" keresőmezőbe írjuk be az „msinfo32" parancsot, majd nyomjuk le az Enter billentyűt.

msinfo32

3.) – A Rendszer-információ ablakban keressük meg:

  1. – A számítógép vagy laptop nevét a "Rendszer gyártója" bejegyzésnél (ebben a példában: Acer).
  2. – Az eszköz modelljét a "Rendszer modellje" bejegyzésnél (pl. Aspire V5-573G).
  3. – BIOS-verzió/-dátum bejegyzésnél a verzió számot (ebben a példában: Insyde Corp. V2.30, 2015. 01. 12).
BIOS-verzió szám

Bezárhatjuk a Rendszer-információ ablakát.


B.) – MÁSODIK RÉSZ: Frissítés Windows rendszerből.

Nyissuk meg bármelyik böngészőt és segítségével keressük fel a számítógép vagy laptop gyártójának weboldalát. Ebben a példában: Acer.com, de lehet toshiba, dell, hp stb.

Ha sikerült megtalálni a gyártó honlapját, kattintsunk a "Támogatás", "Illesztőprogramok", végül a "BIOS" gombra (angolul: "Support", "Drivers" "BIOS"), mert itt vannak elrejtve a BIOS frissítésekhez tartozó letöltő programok.

Gyors tipp: Úgy is megtaláljuk ha a honlapon, az oldal keresőmezejébe (ahol nagyító ikon látható) bemásoljuk, vagy kézzel begépeljük az eszköz modelljét (ebben a példában: Aspire V5-573G), ami a fenti módszer szerint megnyitott Rendszer-információ ablakban található.

Van olyan gyártó, ahol a pontos verzió megjelenítéséhez meg kell adni az eszköz sorozatszámát vagy SNID azonosítóját vagy típusszámát, ami a számítógép vagy a laptop alján található vonalkód részen tudunk leolvasni (én a laptop modelljét (sorozatszámát) írtam be: Aspire V5-573G).

Kész. Ha van Windows rendszer alól futtatható „.exe” fájlvégződésű BIOS frissítő program, egyszerűen töltsük le, majd kattintsunk az egér baloldali gombjával a programra és kövessük a telepítési utasításokat. Az érvénybe léptetéshez újra kell indítani a számítógépet.

Újraindítás után láthatjuk az új verzió számát, ha megnyitjuk a fenti módszer szerint a Rendszer-információ ablakot.

VÉGE