Programok telepítésének automatizálása

Windows tippek & trükkök

Programok telepítésének automatizálása

»» 2021.DEC.02 / frissítve: ---/

Programok telepítésének automatizálása: A Windows rendszer újratelepítésekor újra kell telepíteni az összes kedvenc programjainkat is, ami órákig tarthat. Jó hír azonban, hogy van egy trükk, amely segít jelentősen csökkenteni ezt a telepítési időt (akár fele időre).

windows 11 blog
Windows blog
Letölthető a Windows 10 összes frissítése
Win 10 frissítés
Letölthető a Windows 11 összes frissítése
Win 11 frissítés

Én több mint 50 programot telepítek a Windows újratelepítése után, azonban a programok csoportos telepítésének automatizálásával, valamivel több mint 20 perc alatt települnek.

Jó tudni:

A.) – Van program, amelyiket »csendes módban« (silent mód) telepíthetünk, mert a programozók hozzáadnak egy plusz kód sort, ami telepítés közben elrejti az összes ablakot, és láthatatlanul települ a háttérben, azaz (helyettünk Nextelget) helyettünk nyomkodja a Tovább gombot (sokkal gyorsabban települ).

B.) – A legtöbb program nem tartalmaz plusz kódot a csendes telepítéshez. Ebben az esetben nekünk kell minden ablakban a Tovább gombra kattintgatni (lassabban települ).


Hasonló írások


Fogjunk bele:

A programokat telepítéve manuálisan, egyenként indítva (50 program vagy 100) a telepítés sokáig tarthat. De ha automatizáljuk, akkor a telepítés közel felére csökkenthető. Csak az automatizálás előkészítésére kell több időt fordítani, utána a telepítés lényegesen gyorsabb lesz.

Csak egy parancsfájlt (setup.cmd fájl) kell létrehozni, amibe be kell írni a telepítő kódot, amiből a rendszer "kiolvassa", hogy melyik program következik telepítésre. Automatikusan indítja a következő programot, és automatikusan indítja a telepítést is, a Windows rendszer segítségével. Nem kell mást tenni, mint a telepítés során megjelenő felugró ablakokban a Tovább gombra kattintani. Amint telepít egy programot, automatikusan indítja a következőt. A művelet NAGYON EGYSZERŰ. Csak néhány perc. Tegyük a következőt:

1.) – Készítsünk egy mappát és nevezzük el tetszés szerint (pl. Programok).

2.) – Gyűjtsük az összes kedvenc programjainkat ebbe a mappába.

3.) – Töltsük le a setup.zip fájlt innen, majd csomagoljuk ki a "setup-program.cmd" fájlt ugyan ebbe a mappába.

4.) – Töltsük le az (USSF) Universal Silent Switch Finder 1.5.0.0 programot, ugyanebbe a mappába.

Ne feledjük: Mindent ugyan abba a mappába!

Gyors tipp: Nagyon fontos, hogy a programokat tartalmazó mappát ne a rendszer partíción tároljuk (ami általában C:\), hanem más meghajtón (pl. D:\ vagy E:\), mert egy esetleges rendszer összeomlás esetén törlésre kerülhet.

A.) – Kattintsunk az USSF program ikonjára a megnyitáshoz (telepítés nélkül használható), majd nyissuk meg a setup.cmd fájlt a Jegyzettömbbe.

B.) – Kattintsunk az USSF programban a File sor végén található > karakterű gombra. A Fájlkezelő azonnal megjeleníti a mappában található összegyűjtött programokat. Kattintsunk bármelyikre, a sorrend nem kötelező.

Fájlkezelő

C.) – Kattintás után azonnal az USAGE sorban megjelenik a zöld színű csendes telepítő kód, amit már másolhatunk is a Jegyzettömbbe megnyitott setup.cmd fájl megfelelő sorába.

Megjegyzés: Ha nincs csendes telepítő kód, másoljuk a program nevét a kód helyett, az USSF program felső részéből másolva Fontos: Ebben az esetben CSAK A PROGRAM NEVÉT MÁSOLJUK!

USSF program

Gyors tipp: A "setup" elnevezés lehet bármi (pl. telepítő, automatikus program, Sanyi programjai stb.), azonban a pont és az utána levő fájlkiterjesztés név (.cmd) NEM VÁLTOZTATHATÓ.

Ne feledjük, időnként újabb verziók jelenhetnek meg. A régi programokat cseréljük újabbra a fent leírt módszer szerint.

A setup.cmd fájl tartalma így néz ki a programok nevével (vagy hasonló):

setup cmd fájl tartalma

Végül:

Ennek a telepítési módszernek nincs szám szerinti felső határa (akár 100 program is lehet, vagy több). Ha minden program nevét beírtuk, zárjuk be a setup.cmd fájlt, és ha rákérdez, hogy változott a tartalma, mentjük-e? válasszuk az OK gombot.

Egyetlen kattintás a setup.cmd fájlra, és azonnal indul a telepítés. Ha több időbe telt eddig, ezután pár percre rövidül, attól függően, hány programot kell telepíteni. Ilyen egyszerű.

VÉGE

oben auf der Seite