9 tipp PC és Windows gyorsítására

»» 2021.AUG.27 / frissítve: ---/

9 tipp PC és Windows gyorsítására

Nem számít, hogy új vagy régi számítógép, ha nem frissítjük időnként hardveresen és szoftveresen, hamar lassú lesz a futtatott rendszer. Ha a telepítés után lassulást észlelünk, fontoljuk meg az alábbiakban leírtakat.


Windows hírek és tippek

Windows Blog-hírek

windows 10 ISO és frissítések letöltése

Windows 10 frissítések

windows 11 ISO és frissítések letöltése

Windows 11 frissítések


Gyors tipp: Bár a gyenge teljesítménynek más oka is lehet, ha nagyon lassú teljesítmény problémával szembesülünk, az alábbi leírás segíthet, hogyan lehet gyorsítani a régi vagy akár új, de nagyon lassú számítógépet.

Ebben a cikkben a Windows 11 optimalizálására összpontosítunk a gyorsabb sebesség érdekében, azonban a Windows 10 rendszeren is hasonló problémák miatt lassú a számítógép. Windows 10 gyorsításról itt olvashatunk bővebben...


A Windows 11 rendszer gyorsítása több részből áll. Kattinthatunk arra a linkre, amelyik jobban érdekel:

1.) – ELSŐ RÉSZ: HDD & SSD csere...

2.) – MÁSODIK RÉSZ: RAM (memória) bővítés...

3.) – HARMADIK RÉSZ: Rendszer frissítés (update)...

4.) – NEGYEDIK RÉSZ: Illesztőprogramok frissítése...

5.) – ÖTÖDIK RÉSZ: Szemét fájlok törlése programmal...

6.) – HATODIK RÉSZ: Szemét fájlok törlése manuálisan...

7.) – HETEDIK RÉSZ: Automatikusan induló programok tiltása...

8.) – NYOLCADIK RÉSZ: Windows teljesítmény növelés...

9.) – KILENCEDIK RÉSZ: Sok erőforrást igénylő árnyékolás letiltás...


1.) – ELSŐ RÉSZ: HDD & SSD csere.

Nem számít, hogy új vagy régi számítógép, ha nem frissítjük hardveresen is (pl. HDD csere SSD -re, RAM bővítés), lassú lesz a futtatott rendszer. Ne feledjük: Az új rendszer sem lesz gyors, elavult hardverekkel rendelkező számítógépen. Ha lassú a betöltés (boot), azaz a rendszer indítás, vagy lomha használat közben, jó ötlet a maghajtó csere.

HDD - SSD csere

Gyors tipp: Ha régebbi (4-5 éves) a számítógép vagy a laptop, előfordul, hogy az elavult, lassú HDD merevlemez van beépítve az akár 10-szer gyorsabb SSD meghajtó helyett.

Fogjunk bele:

A.) – Ha már tapasztalt felhasználók vagyunk, akár magunk is meg tudjuk oldani a cserét ha tudjuk, hogy hardveresen mit támogat a számítógép.

B.) – Ha egyszerűen nem akarunk sok időt eltölteni a művelettel, és számítástechnikai boltba megyünk SSD meghajtót vásárolni, vigyük a számítógépet, laptopot magunkkal, és ha komoly a szándék a cserére, ott helyben kicserélik, és fontos tanáccsal is ellátnak az ott dolgozó szakemberek. Ilyen egyszerű.

Már csak az operációs rendszert, az új Windows 11 -et kell telepíteni, ha egyébként megfelel az eszköz a Microsoft által bevezetett szigorú rendszerkövetelményeknek, ha nem, maradhat a régi Windows 10 (2025 -ig támogatja a Microsoft).

Jó tudni:

Három meghajtó szabvány van: HDD, SSD és M.2 SSD.

1.) – HDD (winchester): Windows XP éveiben csak HDD, azaz mozgó alkatrészeket tartalmazó merevlemezek voltak. Sebességük függ a fordulatszámtól. Asztali számítógép: 7200 RPM/sec., Laptop ennél lassabb: 5400 RPM/sec. A Windows 10 bevezetésével már a legtöbb számítógépet gyors SSD maghajtóval árulják. A HDD lassú: Olvasási sebessége 300 MB/sec, írási sebessége 150 MB/sec.

2.) - SSD (solid-state drive): Szilárdtest-meghajtó, azaz mozgó alkatrész nélküli. Kevésbé sérülékeny mint a hagyományos HDD merevlemez, hangtalanul működik, nem termel hőt ezért nincs szükség erőteljes hűtésre. Az SSD sebessége elérheti a HDD dupláját. Még egy SATA2-es SSD meghajtóval is szárnyakat kap bármelyik laptop, számítógép. Az SSD gyorsabb: Olvasási sebessége: 500 MB/s, írási sebessége 450 MB/s.

3.) - M.2 SSD: Az igazi SSD "NAGYÁGYÚ". A hagyományos HDD és SSD meghajtónál kisebb méretű, ezért nem lehet beépíteni bármelyik eszközbe. AZ M.2 SSD sebessége elérheti a HDD tízszeresét, vagy az SSD hatszorosát. Az SSD -nél is gyorsabb: Olvasási sebessége: 3000 MB/s, írási sebessége 2000 MB/s.

Figyelem: Meghajtó csere esetén, a régi HDD adatait (vagy SSD de nagyobbra cseréljük), mentsük egy nagyobb, külső USB meghajtóra, ahonnan a csere után könnyen visszaállíthatjuk kedvenc dokumentumainkat, képeket, videókat. Számítástechnikai szakembertől, az adatmentésre is kérjünk tájékoztatást.

Végül:

Ha a csere megvan, máris teljesítettük az itt leírtak közül az első számítógép gyorsítási műveletet, a végeredmény pedig egy sokkal gyorsabb számítógép. Ha idáig akár 3-4 perc telt el a bekapcsolástól a használatba vételig, mostantól pár másodpercre rövidül.


2.) – MÁSODIK RÉSZ: RAM (memória) bővítés.

Még ha a több memória nem is a megoldás a számítógép gyorsítására (rendkívül ritkán fordul elő, hogy ez a hiba), a számítógép nem sérül a túl sok RAM (angolul: Random Access Memory, magyarul: Véletlen Elérésű Memória) miatt, azonban a szükségesnél kevesebb RAM tünete a lomhaság, azaz a több program indulásakor jelentkező lassulás.

Gyors tipp: Szerencsénk van ha két foglalat van a számítógép alaplapján, így a 8 vagy 16 GB -ot eloszthatjuk kétfelé, azaz 8 GB. esetén két 4 GB -os, vagy 16 GB. estén két 8 GB -osra. Ha az egyik megsérül, csak azt kell cserélni, ami sokkal olcsóbb megoldás. Figyelem: Két memóriamodul beépítésénél egyforma legyen mind a kettő, mert csak párban használható.

RAM memória bővítés

Jó tudni:

A.) – Napi használatra, interneten böngészni, dokumentum szerkesztésre, képszerkesztésre 8 GB RAM elegendő.

B.) – Játékokra vagy nagyobb videószerkesztésre 16 GB az ajánlott.

Figyelem: Ajánlatos visszaállítási pontot létrehozni, adatmentést végezni RAM bővítés előtt, hiba esetén visszaállítható a rendszer és a féltve őrzött adataink.

Fogjunk bele:

1.) Ha már tapasztalt felhasználók vagyunk, akár magunk is meg tudjuk oldani a RAM bővítést ha tudjuk, hogy hardveresen mit támogat a számítógép alaplapja.

2.) Ha nem akarunk sok időt eltölteni a művelettel, és számítástechnikai boltba megyünk memóriát vásárolni, vigyük a számítógépet, laptopot magunkkal, és ha komoly a szándék a vásárlásra, ott helyben elvégzik a bővítést, és fontos tanáccsal is ellátnak az ott dolgozó szakemberek. Ilyen egyszerű.

Gyors tipp: Mivel a HDD sebessége nagyon lassú, akár percekbe is telhet egy program megnyitása, ha kevés a RAM. Ugyanez a jelenség tapasztalható az SSD esetén is, igaz elhanyagolható lassulás, azonban a RAM gyorsabb mint az SSD.

A memória (RAM) bővítés miatt, nem kell a Windows rendszert újra telepíteni. Az intelligens WINDOWS 11 rendszer azonnal felismeri, és használatba helyezi.

Végül:

Ha a memória bővítés megvan, máris teljesítettük az itt leírtak közül a második számítógép gyorsítási műveletet, a végeredmény pedig egy sokkal gyorsabb számítógép, amely már nem akadozik a programok indulásánál, játékok futtatásánál.


3.) – HARMADIK RÉSZ: Rendszer frissítés (update).

A Windows 11 rendszer úgy van beállítva, hogy automatikusan keresi az újabb frissítéseket, majd felajánlja letöltésre és telepítésre. A Microsoft által közzétett frissítések a számítógép biztonságát szolgálják, a funkció frissítések mellett.

Ha halogatjuk is, a számítógép biztonsága előbb-utóbb szükségessé teszi a frissítések letöltését és telepítését, ezért ajánlott legalább hetente ellenőrizni a frissítéseket.

Gyors tipp: Nem a Microsoft által készített vírus kereső program telepítésétől függetlenül, ajánlatos a Windows Update automatikus szolgáltatás heti ellenőrzése, ugyanis a Microsoft Windows Defender ezen a szolgáltatáson keresztül frissíti az adatbázisát a legfrissebb vírusok elleni védelemért.

Jó tudni:

A.) – A funkciófrissítések általában évente kétszer kerülnek kiadásra és új funkciókat, biztonsági frissítéseket tartalmaznak.

B.) – A minőségi frissítések gyakrabban kerülnek kiadásra és kisebb javításokat, biztonsági frissítéseket tartalmaznak.

Fogjunk bele:

1.) – Kattintsunk a tálcán a Windows -Logo ikonra. A megjelent újabb ablakban, kattintsunk jobb oldalt, felül a (Beállítások) Gépház (kis fogaskerék) ikonra.

Gépház ikon

2.) – A megjelent Gépház (Beállítások) ablakban kattintsunk a bal oldali menüben található Windows Update linkre.

3.) – Az újabb ablakban kattintsunk a Frissítések keresése gombra.

Frissítések gomb

4.) – Találat esetén automatikusan letölti és telepíti az újabb frissítéseket, javításokat, ezáltal a rendszer mindig a legújabb fájlokkal, legújabb verzióval rendelkezik, ellenállva a hackerek (internet segítségével mások számítógépére betörő felhasználó), rosszindulatú programok támadásainak.

automatikus letöltés

Végül:

A telepített frissítések érvénybe léptetésének érdekében, a számítógépet újra kell indítani manuálisan. Automatikusan a Windows akkor próbálja meg újraindítani az eszközt, amikor épp nem használjuk.

Ha a régi HDD merevlemezt SSD-re cseréltük, a memória bővítést elvégeztük, a Windows 11 rendszert is frissítettük, máris teljesítettük az itt leírtak közül a harmadik számítógép gyorsítási műveletet, a végeredmény pedig egy sokkal gyorsabb számítógép, amely már nem akadozik a programok indulásánál, játékok futtatásánál, és a rendszer is naprakész.


4.) – NEGYEDIK RÉSZ: Illesztőprogramok frissítése.

A számítógép naprakészen tartása elengedhetetlen művelet, mert ettől függ a gép sebessége és teljesítménye. A rendszer frissítéshez szorosan kapcsolódik az illesztőprogramok (driverek) frissítése is. Ezek nélkül a felső kategóriás drága számítógép is hamar belassulhat, ha nem fordítunk figyelmet a rendszer karbantartására is.

Windows 11 gyorsítás, illesztőprogram frissítés:

A Windows rendszerbe épített automatikus frissítési szolgáltatáson keresztül van lehetőség a legfontosabb illesztőprogramok frissítésére, azonban erre szakosodott program készítők ennél jobb, hatékonyabb kereső szolgáltatással rendelkező programokat kínálnak.

Gyors tipp: Sérült vagy régi verzióval rendelkező eszközillesztők használatával, a számítógép a hackerek vagy rosszindulatú programok támadásainak van kitéve, ráadásul hibás működéssel, túlmelegedéssel, videó vagy hang hibával, rendszer kompatibilitással kapcsolatos problémákat okozhat.

Jó tudni:

A.) – Az illesztőprogramok naprakészen tartása, rendszeres frissítése megakadályozza a hardver ütközéseket, és biztosítja a számítógép optimális működését. Sőt gyorsul ez által a számítógép is.

B.) – A legjobb megoldás a Windows -ba épített illesztőprogram (driver) kereső leváltására, az ingyenesen használható DriverBooster program használata.

Fogjunk bele:

Töltsük le a következő linkre kattintva, majd telepítsük a programot: Letöltés: DRIVER BOOSTER...

Gyors tipp: Erőteljes és könnyen használható illesztőprogram-frissítőként a Driver Booster egy kattintással elérhető megoldást kínál a PC-illesztőprogramok frissítéséhez. Ezek az új frissítések még jobbá teszik a számítógép teljesítményének javítását. (idézet a program készítőitől).

Ha a telepítés befejeződött, kattintsunk az Vizsgálat gombra.

Vizsgálat gomb

Felkutatja a számítógépre telepített illesztőprogramokat. Ellenőrzi ha hiányzik vagy sérült és megkeresi az interneten elérhető legfrissebb verzióval rendelkező programokat, majd felajánlja letöltésre és telepítésre.

Találat esetén kattintsunk a Frissítés gombra.

felajánlja letöltésre

A friss, újabb illesztőprogramok találata, letöltése és telepítése után, zárjunk be minden alkalmazást, minden megnyitott programot és mappát. Mentsük a megkezdett munkát (ha még nem tettük volna meg). Végül kattintsunk az Újraindítás gombra az új illesztőprogramok érvénybe léptetése végett.

Újraindítás gomb

Végül:

Frissítés és újraindítás után azonnal érezni a számítógép gyorsulását és teljesítmény növelését még a gyorsabb, modernebb számítógépeken is.

Ha a Windows 11 rendszert és az illesztőprogramokat is frissítettük, máris teljesítettük az itt leírtak közül a negyedik számítógép gyorsítási műveletet, a végeredmény pedig egy sokkal gyorsabb számítógép, amelyen a rendszer is sokkal stabilabb, biztonságosabb.


5.) – ÖTÖDIK RÉSZ: Szemét fájlok törlése programmal.

A rendszer friss telepítése után azonnal, a számítógép napi használata után pedig hetente egyszer kötelező a Windows rendszert takarítani, mivel szemét fájlok maradhatnak programok, rendszer frissítések telepítése, egér kattintás, fájlok megnyitása, játékok használata után. Az interneten barangolva még több veszély fenyeget, még több szemét, úgynevezett «Cookies» (sütik) töltődnek le, ezek közt megbújva spywarek (kémprogramok, vírusok) kezdenek láthatatlan munkába, géplassulást okozva.

Gyors tipp: Minden kattintás, fájlművelet során a Windows rendszer segédfájlokat készít. Ezek ideiglenes fájlok, azaz csak addig használja a rendszer, amíg az adott műveletet befejezzük, utána törli. Ha nem sikerül törölni, egy idő után több GB szemét maradhat.

Jó tudni:

A.) – Ha nem akarunk felesleges szoftver telepítést, használhatjuk a Windows rendszerbe épített saját takarító programját.

B.) – Alapos rendszer takarítás megkönnyítéséhez használjunk harmadik féltő származó takarító programot.

Fogjunk bele:

A.) – A Windows rendszer saját takarító programja:

Nyomjuk meg egyszerre a Windows -Logo + R gombokat a billentyűzeten és a megjelent Futtatás ablakába levő keresőmezőbe írjuk be a cleanmgr (vagy: cleanmgr.exe) parancsot, amely elindítja a Windows apró programját, és elkezdhetjük a szemét fájlok törlését.

windows-cleanmgr

B.) – Takarítás Ccleaner programmal:

Töltsük le, majd telepítsük az alábbi takarító programot, amely pillanatokon belül kitakarítja a rendszert. Ccleaner.exe: Jelenlegi verzió: (Verzió: v5.85.9170.) (2021.okt.01). Letöltés: Ccleaner.exe...

Gyors tipp: Ha rég, vagy soha nem használtunk semmilyen takarító programot, akár több GB lerakódott szemét fájl is lehet, amit a Windows rendszer, a műveletek elvégzése során betölt, így felesleges műveletre kényszerítjük, ami idő pazarláshoz vezet, emiatt lassabban tudja betölteni a programokat.

Első lépés: A Ccleaner program letöltése és telepítése után, az első ablakba, kattintsunk a lejjebb található Kezdés gombra.

Ccleaner program

Ha végzett, kattintsunk a Javítás gombra. A gomb alatt megjeleníti a talált szemétfájlokat, azaz szükségtelen fájlok számát és azok össz. méretét MB -ban.

felajánlja letöltésre

Második lépés: Ezután kattintsunk az Egyéni tisztítás gombra a baloldali menüben és az alap beállításokon felül, pipáljuk be a Mentett jelszavak, Hálózati jelszavak és az ablak legalján található Szabad terület törlése kivételével, minden más jelölő négyzetet. Ezekkel a beállításokkal a feleslegessé vált fájlokat biztonságosan törölhetjük. A merevlemez takarítást pillanatokon belül elvégzi.

felajánlja letöltésre

Harmadik lépés: Végezzünk alapos, biztonságos rendszerleíró adatbázis takarítást a Ccleaner programmal, mert telepítés, frissítés, program törlés után nagyon sok szemét maradhat itt is.

A.) – Kattintsunk a bal oldali menüben a Rendszerleíró gombra, majd az újabb ablakban, legalul, a kék színű Hibák keresése gombra. Pillanatokon belül átfésüli az adatbázist és az ablakban megjeleníti a talált felesleges bejegyzéseket.

B.) – Ebben az ablakban kattintsunk a jobb alsó sarokban található Kijelölt hibák áttekintése... gombra, majd a következő kis ablakban rákérdez, hogy akarjuk-e menteni az adatbázis másolatát (kattintsunk az Igen vagy Nem gombra, ahogy a helyes döntést gondoljuk).

C.) – Végül az újabb kis ablakba, középen, kattintsunk Az összes hiba javítása kék színű gombra (a képen nem látható). Egy pillanat alatt kitakarítja az adatbázist.

felajánlja letöltésre

B.) – Takarítás Glary Utilities programmal:

Töltsük le, majd telepítsük az alábbi takarító programot, amely pillanatokon belül kitakarítja a rendszert. Glary Utilities.exe. Jelenlegi verzió: (Verzió: v5.174.0.202.) (2021.okt.01). Letöltés: Glary Utilities.exe...

Első lépés: A Glary Utilities program letöltése és telepítése után, az első ablakba, kattintsunk a felső menüben található Gyorskarbantartás gombra.

Gyorskarbantartás gomb

Második lépés: A következő ablakban a Kémprogram eltávolító és a Lemezkarbantartó opciók kivételével jelöljünk be minden lehetőséget az alábbi képen látható módon, majd kattintsunk az ablak alján található Hibakeresés gombra.

Hibakeresés gomb

Végül:

Frissítés és újraindítás után azonnal érezni a számítógép gyorsulását és teljesítmény növelését még a gyorsabb, modernebb számítógépeken is.

Ha a Windows 11 rendszert, az illesztőprogramokat is frissítettük, máris teljesítettük az itt leírtak közül a ötödik számítógép gyorsítási műveletet, az alapos rendszer takarítást. A végeredmény pedig egy sokkal gyorsabb számítógép, amelyen a rendszer is sokkal tisztább lett.


6.) – HATODIK RÉSZ: Szemét fájlok törlése manuálisan.

Windows manuális takarítás: Windows manuális takarítás: A Windows és programok használata során, nagyon sok feleslegessé vált fájl marad a rendszerbe, fékezve, lassítva annak működését, mert minden műveletnél a rendszer úgynevezett ideiglenes segédfájlokat készít, melyek közül mindig marad valamennyi szemét a programok használata után.

Gyors tipp: A takarító programok sem törölnek minden maradék fájlt, bármennyire is tökéletesek, ezért érdemes a kissé bonyolultabb, időigényesebb manuális takarítást is elvégezni, legalább egy hónapban egyszer (vagy két hónaponként?).

Figyelem: Csak saját felelősségre alkalmazható a manuális takarítás! Készítsünk biztonsági mentést, ahonnan visszaállíthatjuk a rendszert hiba esetén.

Első lépés: Mielőtt nekifognánk a Windows manuális takarításának, felesleges fájlok törlése tényleges elvégzéséhez, egy műveletet mindenképp el kell végeznünk ahhoz, hogy a Windows mélyébe lássunk. Láthatóvá kell tenni a Rejtett mappákat. Tegyük a következőt:

A.) – Nyissunk meg egy mappát a számítógépen (bármelyiket), és a felső menüsorban kattintsunk a Megtekintés gombra.

B.) – A legördülő menüben kattintsunk a Megjelenítés linkre.

C.) – Végül az újabb kis ablakba kattintsunk a Rejtett elemek gombra.

Rejtett mappák

Második lépés: Bezárhatjuk a mappát. Láthatóvá válnak a rejtett fájlok és mappák. Elkezdődhet a Windows manuális takarítása, felesleges fájlok törlése. Törölhetjük az alábbi mappák tartalmát:

1.) – C:\Windows\ alatt található Temp, Panther és Prefetch mappák tartalmát.

Prefetch mappa

2.) – C:\Felhasználók\ felhasználónév\AppData \ Local\Microsoft \ Windows\ alatt található Temporary Internet Files, Recent Items és Cookies mappák teljes tartalmát.

AppData mappa

A fent található felhasználónév alatt mindenki a saját gép nevét írja be (ebben a példában: János János), amit telepítéskor megadott.

Fájlok törlése:

A.) – Kattintsunk a kiválasztott mappára az egér baloldali gombjával, majd megnyitás után az egér jobb oldali gombját folyamatosan nyomva tartva, jelöljük ki a törlendő összes fájlt.

B.) – Ezután kattintsunk az egér jobb oldali gombjával a kijelölt (bekékült) fájlokra és válasszuk a Törlést az egérmenüben.

Gyors tipp: Nem a mappát töröljük, hanem azok tartalmát, a mappákban található fájlokat. A mappa törlése súlyos hibát okozhat a Windows rendszer működésében.

Azonnal nem érezhető a gyorsulás, mert a rendszer frissített fájlokkal helyettesíti a régi, törölt fájlt.

Végül:

Ha visszaállítanánk a Rejtett mappákat, a fenti megnyitási módszert alkalmazva kattintsunk bármelyik mappára, majd megnyitás után kattintsunk a felső menüben található Megtekintés gombra, majd Megjelenítés link és végül a Rejtett elemek-re. A Rejtett fájlok újra eltűnnek.

Ha végeztünk, máris teljesítettük az itt leírtak közül a hatodik számítógép gyorsítási műveletet, az alapos rendszer takarítást. A végeredmény pedig egy sokkal gyorsabb számítógép, amelyen a rendszer is sokkal tisztább lett.


7.) – HETEDIK RÉSZ: Automatikusan induló programok tiltása.

Automatikus programok tiltása: Iktassuk ki azokat a programokat amelyek indokolatlanul, automatikusan indulnak. Új és régi gép is tartalmazhat, a gyártó vagy általunk telepített, időkorlátos (trial) nem működő vagy megunt, programot, amit nem használunk, mégis állandóan betöltődik a Windows -al. Töröljük a nem használtakat (uninstall). A tapasztalatok szerint, már öt feleslegesen induló program, 20 másodperccel lassítja a rendszerindítási időt.

Gyors tipp: A program készítők egy funkciót építenek a programba, amely érzékeli a Windows rendszer indulását, ezért a program is elindul a háttérben, feleslegesen lefoglalva időt és erőforrást.

Jó tudni:

A.) – Vannak programok melyek a Windows rendszerrel együtt indulnak, így késleltetik a betöltődést.

B.) – A letiltás nem azt jelenti, hogy töröljük a programot, csak elérjük, hogy akkor induljon, ha az Asztalon található ikonjára kattintunk.

Ebben a leírásban három módszer került említésre, amelyek közül válasszunk egyet, amelyik számunkra könnyebbnek tűnik az automatikusan induló programok megfékezésére:

Figyelmeztetések:

Figyelem: Csak saját felelősségre alkalmazható a programok leállítása! Készítsünk biztonsági mentést, ahonnan visszaállíthatjuk a rendszert hiba esetén.

Vigyázat: Nem mindent lehet kikapcsolni. Van ami a Windows stabil futtatásához nélkülözhetetlen.

Vigyázat: Semmilyen svchost.exe alkalmazást ne töröljünk, mert a rendszer összeomlásához vezet.

Vigyázat: Csak olyan folyamatot töröljünk amiben biztosak vagyunk, hogy nem a rendszer használja.

Fogjunk bele:

A.) – Minden telepített programban beállítható: – Ez a módszer a legbiztonságosabb. Indítsunk el egyenként minden telepített alkalmazást, programot, amelyiket ritkán használunk (ami különösen zavaró), és lépjünk a Beállítások menüpontba, ahol lehetőség van a program indításkor történő letiltására. Az alábbi képen a Glary Utilities program példája látható, azonban minden más program beállítása hasonló.

Glary Utilities program

B.) – Windows rendszerbe épített program: – Ha a fenti példa túl időigényes, használjuk a Windows rendszerbe épített programok indítása-tiltása opciót, ahol minden automatikusan induló programot lista alapon láthatunk.

1.) – Nyomjuk meg egyszerre a Windows -Logo + R gombokat a billentyűzeten és a megjelent Futtatás ablakába levő keresőmezőbe írjuk be a taskmgr parancsot, ami elindítja a Windows feladatkezelő programját, majd kattintsunk az ablak felső menüjében található Indítás gombra.

Mint látható a képen, a Cortana és a Microsoft Team az én gépemen feleslegesen indul a rendszerrel együtt, ezzel növelve a boot időt (Windows betöltési idő), és késleltetve a rendszer indulását. Ezért letiltottam, úgy mint, ahogy több más programot. Ha a feladatkezelőbe több program indulása is látható, tiltsuk le, ezzel elérve, hogy akkor induljon a program, mikor az ikonra kattintunk, és akkor, mikor akarjuk.

feladatkezelő gomb

B.) – Ccleaner.exe program: – Ha a fentiek közül egyik módszer sem tetszik, használjuk a Ccleaner programot, amely magába foglalja az automatikusan induló programok tiltása opciót is.

A rendszerrel induló programok törlése Ccleaner.exe. használatával. Jelenlegi verzió: (Verzió: v5.85.9170.) (2021.okt.01). Letöltés: Ccleaner.exe...

Első lépés: Letöltés és telepítés után, kattintsunk a baloldali menüben (alul) az Eszközök gombra.

Második lépés: Kattintsunk az Automatikusan induló programok gombra. Listázásra kerül az összes futó program és alkalmazás.

Harmadik lépés: Kattintsunk az egérrel arra az automatikusan induló programra, amelyiket ki akarunk iktatni, majd kattintsunk a jobb oldalt található Eltávolítás vagy Törlés gombra.

Eszközök gomb

Végül:

Ezután ha újra indítjuk a számítógépet gyorsabban tölt be a Windows (gyorsabban bootol). Amennyiben meggyőződnénk az eredményességről, teszteljük le máris számítógépünket. Újraindítás után azonnal érezhető a használatba vételi gyorsulás.

Ha végeztünk, máris teljesítettük az itt leírtak közül a hetedik számítógép gyorsítási műveletet, az automatikusan (feleslegesen) induló programok kiszűrését és leállítását. A végeredmény pedig egy sokkal gyorsabban induló számítógép a bekapcsolás után, amelyen a rendszer is sokkal gyorsabb lett.


8.) – NYOLCADIK RÉSZ: WinSxS mappa takarítása a Windows 11 összetevőktől.

Nagy adattárolóval rendelkező számítógépeken, amelyeken több terabyte, vagy nagyobb méretű SSD memória meghajtó található, nem okoz gondot egy olyan mappa tárolása amelyben 6-7 GB adat található. Azonban egy olyan rendszermappa, mint a WinSxS, amelyet a Windows telepített és folyamatosan nő a mérete, idővel akár magát a rendszert is fékezheti, és több GB méretet érhet el.

A WinSxS mappát a Windows telepíti, és saját tároló mappájának tekinti. A "C:\Windows\WinSxS" elérési úton található a lemezen.

WinSxS mappa

Jó tudni:

A.) – Az operációs rendszer frissítésével, a régi rendszerfájlok felülíródnak, cserélődnek, azonban a régi fájlverziók felhalmozódnak a WinSxS mappába.

B.) – A WinSxS mappában tárolt adatok biztosítják az esetleges számítógép hiba miatti rendszer, vagy frissítés visszaállítást eredeti állapotába.

Gyors tipp: Nem ajánlott a WinSxS mappát törölni a számítógépről programmal vagy manuálisan. Ez nem jelenti azt, hogy a WinSxS mappa nem tartalmaz olyan fájlokat, amelyekre nincs szükség, azaz törölhetők.

A WinSxS mappa tartalmazza az összes lényeges Windows összetevőt, amelyek segítségével a Windows 11 visszaállítható a régebbi Windows 10-re, szükség esetén az operációs rendszer kezdeti beállításaira, vagy meghibásodott illesztőprogram előző verziójára. Tartalmazhat viszont régi, biztonságosan törölhető fájlokat. Ehhez használhatjuk a Windows 11 rendszer beépített eszközeit.

Fogjunk bele:

A művelet két takarítási fokozatból áll, egyszerű takarítás és kiterjesztett takarítás.

Mindegyik fokozat hasonló egy takarító programmal (pl. Ccleaner.exe) végzett szemét fájlok törléséhez, azonban a WinSxS mappa tisztításához program helyett parancssorra van szükség.

Egyszerű takarítás:

WinSxS tisztítása a StartComponentCleanup paranccsal. Tegyük a következőt:

A.) – Indítsuk el a Parancssort. Kattintsunk a Tálcán található Windows -Logo ikonra, azaz a Start Menüre, majd a megjelent ablakba kattintsunk a felső sarokba található Minden alkalmazás gombra.

B.) – Az újabb ablakba, ábécé sorrendbe megjelennek a Windows alkalmazások. Görgessünk lejjebb a W (duplavé) betűig és kattintsunk az egér jobb oldali gombjával a Windows Terminal parancsfájlra.

C.) – A megjelent egérmenüben húzzuk az egérmutatót (ne kattintsunk, csak húzzuk) az Egyebek linkre, mire megjelenik az egérmenü újabb kis ablaka. Húzzuk az egérmutatót tovább ebbe az új menübe található Futtatás rendszergazdaként linkre és most kattintsunk rá az egér bal oldali gombjával.

Parancsfájl ablak

A megjelent Parancsfájl ablakba írjuk be a billentyűzet segítségével az alábbi parancsot:

Dism.exe /online /Cleanup-Image /StartComponentCleanup

Vagy másoljuk ki innen, úgy, hogy kijelöljük az egér baloldali gombját folyamatosan nyomva tartva (amíg bekékül), majd nyomjuk meg egyszerre a Windows -Logo + C (angolul: copy azaz másolás) gombokat a billentyűzeten. Kattintsunk a Parancsfájl ablakába, megmutatva a Windows rendszernek hová akarjuk beilleszteni, majd nyomjuk meg egyszerre a Windows -Logo + V gombokat a billentyűzeten. Végül nyomjuk meg az Enter billentyűt a kezdéshez.

Speciális beállítások

Mivel parancsfájlból lett futtatva a művelet, ezért nem jelenít meg folyamatjelzőt, csak a %-ban jelzett állapotról tudjuk hol tart a takarítás.

A végén angol nyelven tudatja, hogy a folyamatnak vége (The operation completted successfully). Ha kész kattintsunk a Parancsfájl jobb felső sarkában található bezárás gombra (piros alapon fehér X).

Végül:

Mivel ez a biztonságos, azaz alap WinSxS mappa takarítása, csak néhány fájl kerül törlésre, amelyek feleslegesek, és szemét fájlként kerül felismerésre. Azonban ha soha nem takarítottunk ezzel a módszerrel, még így is több száz MB törlődik.

Ha ennél hatásosabb takarítást végeznénk, használjuk a lent leírt kiterjesztett takarítás parancsot.

Kiterjesztett takarítás:

WinSxS tisztítása a StartComponentCleanup paranccsal. Ha szeretnénk több szabad helyet visszanyerni, és mélyebben kitakarítani a WinSxS mappát, törölve az összes régebbi Windows összetevőket, frissítéseket, tegyük a következőt:

Gyors tipp: Ha ezt a törlési módszert választjuk, nem tudjuk visszaállítani a rendszert (egy új hibás frissítés miatt), mert törlésre kerülnek a régi frissítések. Újból le kell tölteni a régit, és telepíteni.

Fogjunk bele:

Mindent végezzünk a fent leírt módszer szerint, annyi különbséggel, hogy a fenti parancs helyett ezt az alábbit írjuk be a Parancsfájlba:

Dism.exe /online /Cleanup-Image /StartComponentCleanup /ResetBase

Végül:

Nem kell a számítógépet újraindítani. Az eredményt (felszabadított hely méretét) megtudhatjuk ha előtte és utána is kattintunk a WinSxS mappára az egér jobb oldali gombjával, és az egérmenüben a Tulajdonságok linket választjuk.

Ha végeztünk, máris teljesítettük az itt leírtak közül a nyolcadik műveletet, a Windows rendszer tisztítását.


9.) – KILENCEDIK RÉSZ: Windows teljesítmény növelés.

Az animációs effektek be- vagy kikapcsolása a Teljesítménybeállítások segítségével: Mivel a számítógép továbbra is fontos szerepet játszik életünkben, a Windows 11 rendszer átalakítása növelheti a termelékenységet és inspirálhatja kreativitásunkat, az új dizájn lenyűgöző, az előző Windows verziókhoz képest. A hangok modernek, frissek, tiszták, nyugalmat és könnyedséget sugároznak használatuk közben.

A Windows 11 elindítása után látható dizájnhatásokat a Teljesítmény beállítások ablakában felsorolt megjelenítési lehetőségek teszik láthatóvá, és ugyanitt tiltható le.

Jó tudni:

A.) – Ezek az alap beállítások szebbé tehetik és új funkciókkal bővíthetik a Windows felületét, ami munkánk közben előnyünkre válhat.

B.) – Egyes dizájn funkció kikapcsolásával az új, nagyon modern, erős processzorral felszerelt számítógép teljesítménye is tovább nőhet.

Gyors tipp: Erősebb processzorok, márkásabb videó kártyák esetén nem okoz lassulást, azonban a feleslegesen engedélyezett megjelenítési lehetőség jelentős erőforrást szív el a számítógép teljesítményéből (pl. a játékok használata közben feleslegessé válnak).

Fogjunk bele:

Windows teljesítmény növelése érdekében soha nem tűnik fel a hiánya ha letiltunk ilyenek mint Az eszköztár gombjainak úsztatása, vagy Listák simított görgetése stb.

Gyors nyitás: Nyomjuk meg a Windows -Logo + R billentyűket egyszerre. A képernyőn megjelenik a Futtatás párbeszédpanel, írjuk be a systempropertiesadvanced parancsot (kisbetűkkel) a szövegmezőbe, majd nyomjuk meg az Enter billentyűt, vagy az OK gombot.

Bővebben:

Első lépés: Kattintsunk az egér jobb gombjával az Asztalon az Ez a gép (Sajátgép) ikonra, majd válasszuk a Tulajdonságok opciót.

Görgessünk az új megjelent Gépház (Beállítások) ablakban lejjebb, míg meglátjuk a Speciális beállítások linket. Kattintsunk rá az egér baloldali gombjával.

Speciális beállítások

Második lépés: Megjelent a Rendszer tulajdonságai beállítások ablaka. Kattintsunk a (felső) Beállítások opció gombra.

Teljesítmény beállítások

Harmadik lépés: Megjelent újabb Teljesítmény beállítások ablak, ahol a Windows által kiválasztott Legjobb megjelenítés opció helyett, kattintsunk az Egyéni beállítások előtti rádiógombra. Ekkor eltűnik az összes beállítás.

Végül jelöljük be a Miniatűrök megjelenítése ikonok helyett előtti jelölőnégyzetet.

Miniatűrök megjelenítése

Gyors tipp: A Miniatűrök megjelenítése ikonok helyett funkció biztosítja, hogy a mappákba levő ikonokon és képeken ne csak a rendszer által betöltött szín jelenjen meg, hanem jelenjen meg a kép miniatűr előnézete, amiből már tudjuk melyik képet akarjuk megnézni, megnyitni.

Végül:

Nem kell a számítógépet újra indítani. A hatás azonnal érzékelhető, még a nagyon erős számítógépeken is. Amennyiben meggyőződnénk az eredményességről, teszteljük le máris számítógépünket, sokkal gyorsabbá válik.

Ha végeztünk, máris teljesítettük az itt leírtak közül a kilencedik számítógép gyorsítási műveletet, a Windows rendszer gyors operációs rendszerét még gyorsabbá téve. A végeredmény pedig egy sokkal gyorsabb számítógép, ami a felesleges dizájn beállításoktól mentes.

VÉGE