SSD vagy HDD

Windows tippek & trükkök

SSD vagy HDD

»» 2021.AUG.09 / frissítve: ---/

SSD vagy HDD: Titkok a HDD merevlemezek és SSD szilárdtestalapú meghajtók töredezettségmentesítésére. Mi a különbség a kettő közt? Az SSD -ket nem kell töredezettségmentesíteni ellentétben a HDD-vel! Ellenkezőleg: TILOS optimizálni, mint a régebbi merevlemezeket, azonban időnként karbantartást igényelhetnek, amit a TRIM segédprogram időnkénti futtatásával biztosíthatunk, hogy a sérült blokkokat kijavítsuk, azonban ez sem a mi dolgunk, elvégzi ezt a Windows rendszerbe épített automatikus optimizáló program.

windows 11 blog
Windows blog
Letölthető a Windows 10 összes frissítése
Win 10 frissítés
Letölthető a Windows 11 összes frissítése
Win 11 frissítés

HDD (winchester): A Windows XP éveiben csak HDD, azaz mozgó alkatrészeket tartalmazó merevlemezek voltak, azonban a Windows 10 bevezetésével már a legtöbb számítógép gyors SSD-t tartalmaz a lassú HDD adattároló helyett. A HDD, azaz merevlemez (angolul hard disk drive) számítástechnikai adattároló az adatokat mágnesezett réteggel bevont forgó lemezeken tárolja, melyek között mozgó író/olvasó fej ír vagy olvas. Mivel szektor szintű az írás/olvasás, ezért ha nincs elegendő hely a már foglalt szektorokat átugorva ír tovább. Ezt nevezzük töredezett fájloknak, ami egy HDD merevlemezen lassulást okozhat, ezért időnként a gyorsulás miatt, töredezetségmentesíteni kell.

Kell-e töredezettségmentesíteni a HDD meghajtót? : A válasz határozottan: IGEN!

SSD (solid-state drive): Szilárdtest-meghajtó, azaz mozgó alkatrész nélküli, félvezető alapú meghajtó, ami memóriában tárolja az adatot, így kevésbé sérülékeny, mint a hagyományos HDD merevlemez, hangtalanul működik, egyenletesen tölti be az adatokat és nem termel hőt ezért nincs szükség erőteljes hűtésre.

Kell-e töredezettségmentesíteni a szilárdtestalapú SSD meghajtót? : A válasz határozottan: NEM!


Hasonló írások


Optimizáló szoftverek:

Gyors tipp: Ha Microsoft Windows 10 rendszert használunk, hagyjuk figyelmen kívül az alábbi írást, és ne használjunk semmilyen optimalizáló szoftvert.

A Microsoft mérnökei a Windows 10 rendszert úgy állították be, hogy a tárolási típusok azonosításában megfelelő optimalizálás ütemezésével biztosítva legyen. A rendszerbe épített TRIM funkció automatikusan fut, általában hetente elvégezve az SSD ellenőrzését, ezért külső TRIM program telepítésére, futtatására nincs szükség.


Ellenőrzés:

A számítógépbe épített meghajtó vagy meghajtók (SSD/HDD) állapotának ellenőrzéséhez, nyomjuk meg egyszerre a billentyűzeten a Windows-Logo + R gombokat, majd nyomjuk meg az Enter gombot. A megjelent Futtatás ablakába, a keresőmezőbe írjuk be a defrag parancsot, majd nyomjuk meg az Enter gombot.

A megjelent ablakba kattintsunk a Töredezettségmentesítés (vagy Optimalizálás) gombra.

A meghajtók optimalizálása ablakban láthatjuk a lemezek típusát HDD vagy SSD jelzéssel. A hagyományos HDD merevlemezek töredezettségi fokát százalékban (%) továbbra is jelzi, az SSD lemez esetén kattintsunk az Optimalizálás gombra.

Gyors tipp: SSD meghajtónál ha kattintunk az Optimalizálás gombra, egy rövid állapotüzenet jelenik meg, vagy csak egy másodpercig a Parancssor bukkan fel, mivel a segédprogram elég okos ahhoz, hogy a virtuális merevlemezeket kezelje.

Kézi beavatkozás szükségtelen SSD esetén, mert hetente optimalizálja saját magát a Windows rendszer, azonban ha manuálisan akarjuk ellenőrizni, bármikor megtehetjük minden adatvesztés nélkül, csak a magunk megnyugtatása végett is.


Program az ellenőrzéshez:

Rendszer frissítés után használhatunk külső segédprogramot, hogy meggyőződjünk, helyesen működik továbbra is az SSD meghajtónk, nem feledkezett-e meg a Windows, esetleg frissítés után nem kapcsolt ki valamelyik optimizáló beállítás. Ellenőrizzük az SSD Fresh 2021 programmal a rendszert, hogy a rendszerbeállítások optimálisak -e.


Letöltés, használat:

  1. - Letöltés SSD Fresh 2021 ...

Indítás után a program automatikusan ellenőrzi mely optimizáló funkciók vannak be vagy kikapcsolva. Az SSD -t megterhelő tényezők, mint például a 8 + 3 fájlnév mentése, a hibernálás vagy a rendszerindító fájlok töredezettségmentesítése egy gombnyomással kikapcsolhatók. Az elemzés összeállítja a listát azokról a negatív programokról, amelyek a legnagyobb írási terhelést okozzák és melyek miatt az SSD lassan elhasználódik.

VÉGE

a lap tetejére