Windows dual boot
HTML5 & responsive Weboldal

RO EN FR DE

header kép

Windows dual bootWindows dual boot

Kezdőlap / 2014 Március 05 / Frissítve: ---

Windows dual boot: Gépemen Windows rendszer fut, de az új Windows megjelenésekor szerettem volna kipróbálni ennek működését is. Mindamellett, hogy az alaplap támogatja a virtuális környezetet, én mégis a számítógép merevlemezére telepítettem volna, második op. rendszerként.

Ahhoz, hogy dual-boot -ban futtassam a két Windows rendszert,a Lemezkezelőben úgymond le kellett csípnem egy szeletet a már particionált merevlemezből. Ehhez a művelethez, a Windows rendszerbe épített Lemezkezelő Konzol-t (Disk Management) használtam.

Microsoft: Több operációs rendszer telepítése

Én így csináltam:

Windows 8 Dual Boot:

 • 1.) A tálcára kattintottam, az egér jobb oldali gombjával és elindítottam a Feladatkezelőt (Task Manager).

 • 2.) Az újabb ablakban, felül, kattintottam a File gombra, majd a Run new task opcióval elindítottam a Futtatás -t.

 • 3.) Ide beírtam a diskmgmt.msc parancsot.

 • 4.) Megjelent a Windows 8 Lemezkezelő Konzol.

 • 5.) Kattintottam a zsugorítandó lemezre, az egér jobb oldali gombjával és az egér menüjében Shrink Volume linket választottam a tovább lépéshez.

A következő ablakban kiszámolja, mennyit csíphet le a megadott lemezből. Ez automatikus, csak a Next gombra kell kattintani. Megjelenik a Lemezkezelőben egy új meghajtó, fekete csíkkal jelölve, és ebből vághatunk majd egy darabot amennyire szükség van.

 • 6.) Kattintottam az egér jobb oldali gombjával a fekete csíkra és a felbukkanó egér menüjében a New Simple Volume linket választottam.

 • 7.) Itt beírtam a nekem megfelelő lemez méretet Mb -ban. Ez 32 0000 Mb azaz 32 Gb.

 • 8.) Végül a Finis gombra kattintva bezártam minden ablakot.

 • 9.) A Sajátgépben már látható volt az új meghajtó.

 • 10.) Ezután beraktam a Windows 8 telepítő lemezét a DVD meghajtóba és újra indítottam a gépet.

 • 11.) Elkezdődött a Windows rendszer telepítése.

Ezzel kész. Az egész nem tartott tovább, mint 10 - 15 perc.

Bővebben

1.) - Előszó: Ha szeretnénk kipróbálni az új op. rendszert, de sajnos olyan laptop vagy számítógépünk van, amelyiknek processzora nem támogatja a virtuális környezetet, könnyen megtehetjük, ha követjük az alább leírt utasításokat, így elérve, hogy a meglévő Windows 7 mellé biztonságosan telepíthessük a Win 8-at.

Ez lényegében jobb módszer, mint a Virtual Box programmal telepíteni, mert sok más kiegészítőt és akár kedvenc programjainkat is telepíthetjük, károsodás nélkül (a Virtual Boxban kikapcsoláskor eltűnik minden ráadásul illesztőprogramot sem enged telepíteni).

Megjegyzés - Mindig a régebbi Windows rendszert telepítjük először, mert ezek nem ismerik az újat, de fordítva igen. Az újabb Windows és a Linux már felismeri a régit. Fordított felállásban (először az újat telepítjük utána a régit) sajnos csak a régi fog futni gépünkön.

2.) - Előkészülethez: (Dual Boot)

Dual Boot

Ahhoz, hogy dual-boot -ban futtassuk a két Windows rendszerünket, a Lemezkezelőben, úgymond, le kell csípni egy szeletet a már particionált merevlemezünkből és majd erre a külön merevlemez partícióra telepítjük a Windows 8 rendszert. A következő linkre kattintva megtudható, hogyan. Zsugorítás Lemezkezelővel » » »

(Ha a merevlemez két partícióval rendelkezik, azaz már fel van osztva két részre, a zsugorítás művelet kimaradhat.)

3.) - Előkészület a Windows 8 telepítéséhez: Miután sikerült a lemezzsugorítás és DVD lemezre égettük, vagy USB eszközre, az ISO állományt, egyszerűen helyezzük a DVD meghajtóba (DVD olvasó vagy író), vagy csatlakoztassuk az USB meghajtót egy szabad portra (USB bemenet a gép vagy laptop oldalán).

Lehet, hogy a BIOS-ba változtatni kell a boot sorrendben, hogy ne a merevlemezünkről töltődjön a rendszer, hanem a telepítő lemezt tartalmazó DVD vagy USB meghajtónkról. Ezt A -BIOS- ban tehetjük meg az alábbi módon:

 • Indítsuk újra a gépet.

 • A gép indulásakor tartsuk nyomva folyamatosan a -DEL- vagy -F2- gombot.

 • Ha mégsem sikerül, olvassuk el a géphez kapott dokumentációt, amelyből kitűnik, mely gomb vagy gombok együttes lenyomásával juthatunk be a BIOS -ba.

 • Keressünk egy hasonló bejegyzést: -Boot priority-.

 • A billentyűzet le-fel jobbra-balra nyilait használva állítsuk úgy, hogy DVD lemezről vagy USB eszközünkről bootoljon.

 • Nyomjunk végül -F10- et a kilépéshez.

4.) - Windows 8 telepítésének menete: Sikeres átállítás esetén elkezdődik a telepítés. Megjelenik az első telepítő ablak ahol megkér nyomjunk egy akármilyen gombot a billentyűzeten a kezdéshez. Öt másodperc áll rendelkezésre. Ellenkező esetben leáll a telepítés.

telepítés menete

5.) - Windows 8 telepítésének folytatása: A telepítés további menetének folytatásához kattintsunk az alábbi linkre:

Windows 8 telepítésének folytatása... » » »

Vége

A lap tetejére

Windows dual bootEz Is Érdekelhet

Adataink: Az előzőleg bevezetett kémkedő szolgáltatást («DiagTrack») a felhasználók nyomására a Microsoft csapat visszavonta?

Kémkedik a Windows 10? »»

Vezérlőpult: A Vezérlőpult beállításainak módja. Angol neve «Master Control Panel» és több mint 300 beállítási lehetőséget kínál

Windows 10 God Mode »»

Windows: A Windows Enterprise magába foglalja a «Windows To Go» készítő varázsló funkciót, USB-n is hordozható a rendszer

Ingyen otthoni Windows »»

Dual boot: A rendszert telepíthetjük a meglévő XP, Win7, 8, 8.1 mellé ha szeretnénk megtartani a régit is

Windows 10 dual boot »»

USB: Tiszta telepítés. Első lépés a Bios megváltoztatása, hogy a telepítés az USB flashdrive-ról induljon

Windows 10 telepítés »»

HDD: Külső HDD merevlemez formázása. Újonnan vásárolt külső HDD általában „nyers” állapotban van, azaz nincs formázva

Merevlemez formázás »»

Silent program: Akár 100 program telepítése «silent» módban, egy egérkattintás nélkül, 20 perc alatt, öntelepülő módszerrel

Öntelepülő programok »»

Windows: Szemét fájlok maradnak frissítések, programok után is. Az internetről «Cookie», vírus töltődik le lassulást okozva

Windows gyorsítás »»

Android: A telefon sok felesleges fájlt termel lassítva a készüléket. Laptop, számítógép, tablet, okostelefon gyorsítás

Android gyorsítás »»

Zene-Kép: Hogyan kell le - feltölteni képeket, videót vagy más adatot a telefonra, vagy a telefonról Windows Phone rendszeren

Zene, kép letöltés »»

Driver: Hogyan kell frissíteni a Nokia Lumia telefon Microsoft Windows Phone rendszerét Wi-Fi vagy interneten keresztül

Windows Phone frissítés »»

Android Okostelefonok, tablettek animációi látványosak, azonban jó letiltani vagy legalábbis minimálisra csökkenten

Android animáció »»

Honlap Licenc

Weboldalak szövegét, tippek, leírások, képek, RegTweak.exe programot készítette "webmaster" a Creative Commons Nevezd meg! – Ne változtasd! 2.5 Magyarország Licenc alatt. Teljes licenc: Creative Commons. Másolni, terjeszteni, tipp-leírásokat sajátként feltüntetni csak engedéllyel és backlink elhelyezésével lehet

Honlap történet

webmaster

A honlap 2007-ben indult. A Windows'98 megszűnésével 2009-ben, a webhosticon tárhelyre költözött. Első leírások XP rendszerre készültek, azonban a Microsoft támogatás megszűnése miatt az XP (Experience), Vista és a Windows7 leírások közül sok törlésre került. 2012 Okt. 26-tól a Windows 8 és 8.1, végül 2014 Októberétől a Windows 10 rendszer tippleírásai kerültek fel a honlapra. Időközben két arculatváltás is történt, azonban 2016 elejétől, a mobil okostelefonok és táblagépek elterjedésével, fontossá vált átalakítani "Reszponzív Mobilbarát" weboldalra. Jelenlegi weboldal tervezés, mobil eszközökre optimalizálva, 2017 első hónapjaiban készült

Figyelem: A leírások csak saját felelősségre alkalmazhatók